Eğirdir Gölü'nde İkiye Bölünme Tehlikesi: Aşırı Kirlilikten Köpürdü

TAKİP ET

Isparta'daki Eğirdir Gölü'nde aşırı kirlilik ve su kaybı yüzünden gölün en dar kısmı olan Kemer boğazının 1.8 kilometrelik genişliği 1.2 kilometreye düştü.

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici; kimyasal-sanayi atıkları, aşırı su alımı ve gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı son günlerde Eğirdir Gölü'nde, köpürme olduğunu aktardı.

Gölde ciddi derecede su kaybı yaşadığını ifade eden Kesici, özellikle elma bahçeleri başta olmak üzere tarım arazilerinde kullanılan kimyasal atıkların göle ulaşmasıyla son günlerde gölde köpürmeler yaşandığını belirtti.

En son ağustos ayında gölün birçok noktasında ölçümler yapan Kesici, 520 kilometrekare olan göl yüzeyinin, geçen yılki ölçümlerde ortalama 84 kilometrekare kayıpla 436 kilometrekareye, su seviyesinin de ortalama 16 metreden 6 metreye düştüğünü saptadı. Ağustos ayında yeni bir ölçüm daha yapan Dr. Kesici, göl yüzeyindeki kaybın 100 kilometrekareye yaklaştığını söyledi.

Önlem alınmadığı takdirde Eğirdir Gölü'nün Kemer Boğazı'ndan ikiye bölüneceğini ve iki ayrı göle dönüşeceğini vurgulayan Dr. Kesici, "Doğal göllerin bu şekilde bataklık ve balçıklaşması, göllerin evriminde en son basamak olup, bitki artışıyla birlikte her iki kesimde önceki yıllara göre yüzlerce metre çekilen alanlar büyük bir yoğunluğu oluşturuyor. Gölün kuzey kısmının kuruması ve bataklıklaşması göldeki kirliliğin artmasına da neden olmaktadır" dedi

ısparta eğirdir gölü doğa tahribatı TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici açıklama ikiye bölünme tehlikesi eğirdir gölü aşırı kirlenme göl köprdü doğa katliamı doğayı koru