Eğitim Ücretlerine 'Dolar Bazında' Zam Yapan Özel Okullara MEB'den Uyarı

TAKİP ET

Özel okulların 2024-2025 eğitim öğretim yılı fiyatları belli oldu. Erken kayıt fırsatı olarak açıklanan fiyatlar kamuoyundan tepki topladı. Milli Eğitim Bakanlığı fahiş zamlar yapan özel okullara uyarı yazısı gönderdi.

Özel okulların erken kayıt fiyatları açıklandı. Birçok vatandaş sosyal medyadan çocukları için istenen fiyatları paylaşarak tepki gösterdi. Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş da yıllık ücreti 1 milyon lirayı bulan okullar olduğunu belirtti.

Özel okulların 2024-2025 eğitim öğretim yılı fiyatları belli oldu. Erken kayıt fırsatı olarak açıklanan fiyatlar velileri de şaşkına çevirdi. Genellikle eğitim kalitesi, donanımı ve çevresiyle ön planda olan okullarda ücretlerin 1 milyonu bulduğu öğrenildi. Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, rakamların bir önceki yılın aralık ayı enflasyonuna göre belirlendiğini söyledi.

Bilfen ilkokul ve ortaokullarında okul ücretlerine yapılan zamlar ortaya çıktı. Özel okulun 1 senede uyguladığı zam sosyal medyada tepki topladı.

Milli Eğitim Bakanlığı son yıllarda her ne kadar okulların ücretlerine yapılan zam oranlarında sınırlama getirse de birçok özel okul MEB’in bu kararına tam olarak uymamış yemek, kırtasiye, kıyafet ve servis ücretlerine fahiş zamlar getirmişti.

Bilfen okullarında ise 2024-2025 eğitim döneminde sadece ilkokul 1. Sınıf öğrencilerine yemek ücretleri dahil dolar bazında yüzde 58 oranında zam yapılınca, Milli Eğitim Bakanlığı, %350 zam yapan Bilfen Okullarına ve buna benzer zamlar yapan diğer okullara uyarı yazısı gönderdi.

Eğitim Ücretleri Bir Milyonu Buluyor


Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, fahiş fiyatlarla ilgili şu yorumda bulundu:

"Dönem dönem gündem oluyoruz. Ocak ayı ve Eylül aylarında gündem haline geliyoruz. İnsanların ekonomik şartlarıyla ilgili olan bir durum. Bazı okullar 600, 700 bin lira ya da 1 milyon olduğuyla ilgili bilgiler geliyor. Bu okullar Türkiye genelinde 3 ya da 4 okulda gündeme geliyor. Biz şunu söylüyoruz taban fiyat oluşmadığı sürece sürekli bu gündeme gelecektir ve de okulların bugünkü gündeme gelen fiyatlarıyla ilgili sık sık biz gündeme geleceğiz. Burada önemli olan şu, bizim şu anda özellikle butik anaokullarıyla ilgili olan fiyat listesi bugün itibariyle baktığımız zaman 15 bin lirayla yaklaşık 25 bin lira arasında bir rakama tekabül ediyor"
 

Özel Okullarda Devir Sayısı 2 Bin 500 Civarında

 

Rakamların bir önceki yılın aralık ayı enflasyonuna göre belirlendiğini dile getiren Kuş, "Haliyle bu rakamımızı mayıs ayına kadar belirliyoruz ama bu fiyatı biz bir sene sonrasının haziran ayına kadar devam ettiriyoruz. Şu anda sadece önümüzde İstanbul için bile düşündüğümüz zaman 200'ün üzerinde devir anaokulu var. Bu ciddi bir rakamdır. Türkiye geneline baktığımız zaman özel okullarda devir sayısı şu anda 2 bin 500 civarı. Yani diyor ki; ben bu yapmış olduğum eğitim öğretim faaliyetlerinden zarar görüyorum" dedi.

Bir Kira Bedeli Kadar Ödüyoruz

Çocuğunu okuldan almaya gelen velilerden biri, "Bir kira bedeli kadar ödüyoruz, biz de artık zorlanıyoruz. Çocukların bir yandan da iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Bence o kadar yüksek fiyatlar gereksiz diye düşünüyorum. Her şeyin bir orta noktasını bulmamız lazım" ifadelerini kullandı. Fatma Yakın da, "Önceden özel okula yollamıştım ama şu an fiyatlar çok yüksek. Gönderme imkanım olmuyor. En uygun yeri arıyorum" diyerek kameralara konuştu.

"Ücretler yüksek, biz daha uygun koşullarda başka bir yere vermek istedik ama onu yakalayamadık. Özele vermek zorunda kaldık. Tuvalet kağıdı, havlu kağıdı, ıslak mendil gibi bir şeyler de gerekiyordu başta onları da verdik. Masraf bitmiyor, yıl içinde de illa ki etkinlikler oluyor, ekstra yapılan şeyler oluyor. Onlara ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Sağlıklı bir anne baba olmayınca yani babaanne anneanne gibi bir unsur olmayınca da mecbur kalıyoruz. Çalışıyoruz, devam etmek zorundayız. Benim başka okuyan çocuğum da var, o neyse ki özelde değil, bu kadar masrafı olmuyor. Bizim için yüklü oluyor ama alternatif olmayınca yapacak bir şey yok. Bu içler acısı bir durum" dedi.

meb özel okul zam uyarı