EGM: Depremlere İlişkin Provokatif Paylaşım Yaptıkları Tespit Edilen 24 Kişi Tutuklandı

TAKİP ET

EGM tarafından yapılan açıklamaya göre, sosyal medya platformlarında 'provokatif' paylaşım yaptığı tespit edilen 775 hesap yöneticisinin tespiti yapıldı ve 441 hesap yöneticisi hakkında adli işlem başlatıldı. 129 kişi gözaltına alınırken, 24 kişi ise tutuklandı.

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde hissedilen 7,7 ile 7,6 şiddetindeki depremler sonrasında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) sosyal medya platformlarında 'provokatif' paylaşım yaptığı tespit edilen kişilere adli işlem başlattı. EGM tarafından yapılan açıklamaya göre, 775 hesap yöneticisinin tespiti yapıldı ve 441 hesap yöneticisi hakkında adli işlem başlatıldı. 129 kişi gözaltına alınırken, 24 kişi ise tutuklandı.

EGM'nin açıklamasında, vatandaşlar üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımların provokatif olduğu belirtildi. Bu nedenle, adli işlem başlatılan kişilerin hesapları ilgili birimlere gönderildi ve talimat doğrultusunda gözaltına alınan kişilerin sayısı 129'a ulaştı. Tutuklanan kişilerin sayısı ise 24 olarak açıklandı.

EGM'nin konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

"Meydana gelen depremlere ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 775 hesap yöneticisinin tespiti yapılarak ilgili birimlere gönderilmiş, 441 hesap yöneticisi hakkında adli işlem başlatılmış, Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınan talimat doğrultusunda 129 şahıs gözaltına alınmış, 24'i tutuklanmıştır.

Öte yandan, depremzedelere yardım yapmak isteyen vatandaşlarımızın iyi niyetlerini suistimal etmek amacıyla oluşturulmuş:

76 adet Oltalama (Phishing) dolandırıcılığına yönelik hazırlanan internet sitesinin kapatılması sağlanmış,

Resmi kurumların adını kullanarak/taklit ederek vatandaşlardan para talep eden 15 adet sosyal medya platformu hesabı ile ilgili gerekli işlemler yapılmış,

Ayrıca “deprem yardımı" teması kullanılarak para yatırılması talep edilen 6 adet kripto varlık cüzdan adresi tespit edilerek cüzdanların dondurulması sağlanmıştır."

 

egm emniyet genel müdürlüğü provakatif provakasyon tutuklandı deprem kripto