EGM Faaliyet Raporu | Tehditler: Uyuşturucu ve Göç Hareketlerinin Yarattığı Suçlar

TAKİP ET

Emniyet Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Faaliyet Raporu açıklandı.

Rapora göre Türk polisi geçtiğimiz yıl 8 milyar 265 milyon 209 bin lira trafik cezası kesti ve "Cumhurbaşkanına hakaret" ve benzeri suçlar nedeniyle sosyal medyada 106 bin 808 hesaba ilişkin çalışma yapıldı. Bu çalışmalarda 46 bin 646 hesap kullanıcısı belirlendi.

Ayrıca Emniyet'in Kadına Destek (KADES) sistemine 2021 yılı içerisinde 206 bin 526 kişi başvuru yaptı. Narkotik maddelerde, bilhassa sentetik ve yeni nesil uyuşturucu maddeler olmak üzere Türkiye'nin hedef konumda oluşu ise bir "tehdit" olarak nitelendirildi.

Emniyet'in Personel Yapısı

Emniyet Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Faaliyet Raporu'na göre 332 bin 70 personeli bulunan Emniyet, bu personelin yüzde 7,21'inin amir, yüzde 83,43'ünün polis memuru, yüzde 9,36'sının ise mahalle bekçisi olduğunu bildirdi. Yüzde 88,2'si yüksek okul ve üzeri, yüzde 10,2'si ise lise mezunu olan Emniyet personelinin yüzde 92,3'ü erkek iken yüzde 7,7'si ise kadın.

"Sanal Devriye"

Emniyet'in sosyal medya denetimlerine ilişkin raporda "Sanal devriye faaliyetleri kapsamında, FETÖ/PDY, PKK/KCK, DAEŞ ve aşırı sol terör örgütleri başta olmak üzere terör örgütü propagandası yapan, uyuşturucu satan veya özendiren, halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk ederek alenen tahrik suçu işleyen, kadına şiddet, hayvana şiddet konuları olmak üzere, cumhurbaşkanına hakaret eden, devletin bölünmez bütünlüğüne ve toplumun can güvenliğine kasteden, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılayan ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında olmak üzere 2021 yılında toplam 106 bin 808 sosyal medya hesabında çalışma yapılmış, 46 bin 646 hesap kullanıcısı tespit edilmiştir" denildi.

2020 yılına göre 2021 yılında göçmen kaçakçılığının yüzde 59 oranında artış yaşadığı belirtilen raporda 2020'de 2 bin 835 olan organizatör sayısının 2021'de 4 bin 503'e çıktığı belirtildi. Ayrıca tutuklanan göçmen kaçakçısı sayısı bir yılda 732'den 868'e yükseldi.

Emniyet Teşkilatının Zayıflıkları

Raporda Emniyet teşkilatının zayıf yönlerine ilişkin "Suçun önlenmesine yönelik tedbir ve faaliyetlerde gelişime açık alanların bulunması. Plaka Tanıma Sistemi’nin ülkemiz genelinde istenilen düzeyde yaygınlaşmamış olması. Yurt dışında çalışacak personelin yabancı dil gibi bazı yetkinliklerinde gelişime açık alanların bulunması. Uluslararası polis iş birliği faaliyetlerinde gelişim ihtiyacının bulunması. İnsan kaynaklarının nicel ve nitel açıdan yetkinliklerinde gelişime açık alanların bulunması. Personelin iş yükü fazlalığı ile çalışma koşullarının stresli ve zor olması" ifadeleri kullanıldı.

"Tehditler": Göç Hareketleri

Ayrıca "tehditler" kısmında ise "Sınır ülkelerindeki siyasi ve askeri sorunların ülkemiz içine olumsuz yansımaları. Göç hareketlerinin yarattığı suçlarla mücadelede karşılaşılan sorunlar. Suç çeşitliliğinin artmış olması, siber suçların yaygınlaşması. Aşırı kentleşmenin getirdiği sosyo-kültürel sorunlar. Ülkemizin tüm narkotik maddelerde özellikle sentetik ve yeni nesil uyuşturucu/uyarıcı maddeler olmak üzere hedef konumda olması, ayrıca ülkemizin narkotik madde ticaretinde kaynak ülkelerden hedef ülkelere geçişlerde transit geçiş güzergahlarına yakın olması" ifadelerine yer verildi.