EGM'den "Çekme de Rahatça Döveyim" Genelgesi

TAKİP ET

Emniyet Genel Müdürlüğü, yayımladığı genelgeyle ses ve görüntü kaydı almasından şüphe duyulan kişilere de müdahale talimatı verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, polislerin işlem yaptığı sırada vatandaşların ses ve görüntü kaydı yapmasına, "emniyet teşkilatının kamuoyunda yanlış tanınmasına neden olduğu" gerekçesiyle müdahale edilmesi talimatı verilen bir genelge yayımladı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktay'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, görüntü almaya çalıştığından şüphelenilen kişilere müdahale etme talimatı, Anayasa'nın 20. maddesinde yer alan "özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi ve paylaşılması" suçuna dayandırıldı.

Genelgede, "Yayınlanan bu tür görüntülere, olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabilmektedir. Bu durum personelimizi etkilediği kadar, teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir" sözleriyle gerekçelendirilen yasağın uygulaması hakkında "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartları oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini önemle rica ederim" ifadelerine yer verildi.

egm çekme de rahatça döveyim genelgesi görüntü almak yasaklandı