EGM'nin "Çekme de Rahatça Döveyim" Genelgesi Hakkında 36 Baro İptal Davası Açtı

TAKİP ET

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polisler hakkında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelgesine 36 baro dava açtı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün toplumsal olaylarda polislerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasını yasaklayan ve bu yasağı da "özel hayatın gizliliği" gibi akla zarar bir gerekçeye bağlayan genelgesi hakkında dava açan baroların sayısı giderek artıyor.

Genelgenin yetki, sebep, konu, şekil ve maksat açılarından hukuka ve anayasa aykırı olduğu gibi gerekçelerle açılan davaların dilekçelerinin birçoğunda genelgenin "kanunsuz emir" niteliği taşıdığı belirtildi. Anayasa'nın 137. maddesinde geçen "konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yeni getirilmez, yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulmaz" hükmünün hatırlatıldığı başvuru dilekçelerinde, söz konusu genelgenin "savunmanın delil toplama hakkını" ihlal ettiği de hatırlatıldı.

Genelgenin iptali için şu ana kadar dava açan barolar içerisinde  Adana, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli ve Van baroları bulunuyor.

EGM'nin Çekme de Rahatça Döveyim Genelgesi Hakkında 36 Baro İptal Davası Açtı