Ekonomi Yokuş Aşağı Giderken Döviz Stokladılar

TAKİP ET

Ortalama bir günde 150 milyon dolarlık döviz satın alınırken cuma günü 450 milyonluk dolar toplandığı iddia edildi.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden alıp yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atamış, bu değişiklikten sonra dolar kuru ani bi sıçrama yaşamıştı.

Ağbal'ın görevden alınma nedeni bilinmezken ortaya atılan bir iddia gündemi sarstı. Ağbal görevden alınmadan önce döviz alımının katlandığı, ortalama bir günde 150 milyon dolarlık döviz satın alınırken cuma günü 450 milyon dolar toplandığı iddia edildi.

Bugün sabah saatlerinde Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada "Piyasalarımızın etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişini teminen piyasada gerçekleştirilen işlemler gözetim faaliyeti kapsamında anlık/sürekli izlenmekte olup, kuruluşların ve yatırımcıların mevzuata uyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri önemle rica olunur. Aksi durumda, usulsüz açığa satış işlemleri başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsamız düzenlemelerine uygun olmayan işlemlere karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağı, inceleme ve denetim faaliyetlerinin titizlikle icra edileceği hususları kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanılmış, usulsüzlüklerin takip edileceği söylenmişti. Gündeme oturan 'döviz stoğu' iddiasından sonra bu duyuruda belirtildiği gibi denetim yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Geçmişte Benzer Bir Durum Yaşanmıştı

2001 yılında Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, ekonomik krizden önce kendi parasını dövize çevirmiş,  kura geçilen 22 Şubat 2001'den birkaç gün önce bankalara 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD Doları satarak Türk Lirası'ndaki 52 milyar liralık hesabını dolara çevirmişti.

Gazi Erçel, 'görevini kötüye kullandığı' gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis, 136 TL adli para cezası ve 2 ay 27 gün memuriyetten yoksun kalma cezasına çarptırılmış, ardından Erçel'in cezası, bin 536 TL adli para cezasına çevrilmişti.

ekonomi döviz stok ortalama kat 450 milyon 150