Ekonomide Kış Geliyor: Ya Kontrollü Yavaşlama Ya Sert Duraklama Olacak

TAKİP ET

Gazeteci Erdal Sağlam, ekonominin gidişatına ilişkin dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Mesele Ekonomi YouTube kanalında ekonominin gidişatına ilişkin Ankara'daki beklentiler hakkında dikkat çekici kulis bilgileri aktaran gazeteci Erdal Sağlam, TL cinsi krediler artarken bunların bir bölümünün şirketlerin döviz hesaplarına aktarılmasını engellemeyi amaçladığı belirtilen BDDK kararının piyasalarda büyük tepki yarattığını söyledi.

Bayramdan Sonra Yeniden 17,35

BDDK kararının ardından 17,30'dan 16,60 seviyesine inen dolar kurunda artışın sürmesinin beklendiğini belirten Sağlam "Çünkü değişen bir şey yok, cari açık büyüyor, dövize talep artıyor. Bununla ilgili değişiklik olmadığı müddetçe bu tip kısıtlayıcı tedbirlerin sonuç vermesi beklenmiyor. Bayrama kadar olmasa da bayramdan sonra doların yeniden 17,35'lik dolar kurunun görüleceği Ankara'da konuşuluyor" dedi.

Özel sektöre bakışın yanlış olduğunu belirten Sağlam "Faizleri bir kesime menfaat sağlamak için düşük tutuyorsunuz. Sonra o kesim düşük faizle TL kredi aldığında bunu nereye yatıracağına karar veriyorsunuz. Bu kadar büyük tepki çekmesinin nedeni hükümetin artık insanların portföy tercihlerine karışır hale gelmesi" diye konuştu.

Hükümetin Özel Sektörden Anladığı...

Özel sektörün dış borçlarını kapadığını ve kaynaklarını dövize yatırdığını belirten Sağlam, bunların bir kısmının tasarruflarını korumak, bir kısmının ise ihtiyaçları için bunu yaptığını belirterek "İşin gereği, piyasa ekonomisinin gereği bu. Zaten özel sektör kendi menfaatine davranır. Adı üstünde: Özel sektör. Kamu menfaatini düşünecek değil. Kamu, özel sektörün çalışma alanını belirler ama inisiyatif ve karar alma süreci özel sektöründür. O zaman ona da kamu sektörü derdik zaten. Nebati'nin kendi şirketinde bir yönetici böyle bir durumda dövize yatırım yapmıyorsa onu görevden alması lazım. Zaten işin doğası budur, daha fazla kar etmek motivasyonuyla çalışırlar" ifadelerini kullandı.

Özel Sektör Hükümete Güvenmiyor

Özel sektörün hükümete güvenmediğini belirten Sağlam, kamu yönetiminin başarısızlığı nedeniyle dolar kurunun yükselmesinin beklendiğini, bu nedenle dövize yönelimin arttığını söyledi. KKM'den çözülme beklendiğini belirten Sağlam, tüm bu ekonomi politikasının "büyüme" iddiasının da boşa çıkmasının beklendiğini söyledi. Lütfi Elvan'ın görevden alındığı yıl yüzde 3,5 büyüme sağlandığını ve Erdoğan'ın daha büyük büyüme arzusuyla Elvan'ı görevden aldığını, fakat yine aynı noktaya dönüldüğünü kaydetti.

Büyüme Oranları Eksilere İnecek

Avrupa'daki sıkı para politikasıyla oluşan durgunluk beklentisinin yanı sıra içeride satın alma gücünün aşırı düşmesinin ekonomide daralma beklentisini oluşturduğunu ifade etti. Analistlerin yüzde 7,3 olan birinci çeyrek büyümesinin ikinci çeyrekte yüzde 4'e, üçüncü çeyrekte yüzde 1'e, dördüncü çeyrekte ise eksilere düşmesini beklediğini belirten Sağlam, yıllık büyümenin yüzde 3'ün altına inmesinin beklendiğini söyledi.

"Ya Kontrollü Yavaşlama Ya Sert Duraklama Olacak"

Hükümetin açık bir sıkı para politikasına geçerek kontrollü bir yavaşlamaya yönelmesine yönelik beklenti olduğunu belirten Sağlam, "Bu sağlanamazsa ekonomi sert bir şekilde duraklamak zorunda kalabilir. Bu da hükümetin katlanamayacağı bir şey. Bu yüzden faiz artışları önümüzdeki dönemde kaçınılmaz olacak diyorlar. Ama bunun ekonomiye faturasının büyük olacağı kesin. Zira dövize olan talep devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

ekonomide kış geliyor ya kontrollü yavaşlama sert duraklama olacak erdal sağlam büyüme