Ekonomisi Şahlanan Türkiye'de Vatandaşlar 'Yarım Gram' Altına Yöneldi

TAKİP ET

Çeyrek altın ve gram altının ateş pahası olmasıyla vatandaşlar gram altına yöneldi.

AKP tarafından ekonomisinin şahlandığı iddia edilen Türkiye'de, çeyrek altının 850 liraya, gram altının 500 liraya dayanmasıyla vatandaşlar yarım gram altına yöneldi.

Döviz kurunda ve altında fiyatlarında yaşanan hareketlilikle birlikte fiyatların kuyum talebini baskıladığını ifade eden İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, "Çeyrek altın talebi neredeyse yok gibi. Çeyrek altın yerini gram altına bırakmıştı, şimdi yarım gramlık altınlar revaçta" şeklinde konuştu.

Dünya gazetesinde yer alan haberde görüşlerine yer verilen Baransel, "Yasakların hafiflemesi ile kuyumcuların işlerinde bir kıpırdanma var. Ancak talepler değişti. Altının gramı 490 lira. 20 gramlık bilezikler yerini 7-10 gramlık bileziklere bıraktı. Bugün 10 gram bilezik dediğinizde 4 bin 500-5 bin TL. Düşen alım gücüne karşı evlenen, nişan, sünnet yapan ailelere destek olmak isteyenler bütçelerine uygun seçeneklere yöneliyor" dedi.

Kente gelen turist sayısındaki azalmanın da sektörü olumsuz etkilediğini belirten Baransel, kuyumculuk sektörünün de pandemi destekleri kapsamına alınması çağrısı yaptı. 

Bilezik ve Tam, Yarım Altın Devri Kapandı

Kuyum imalatçısı Edip Çavuşoğlu ise bilezik, tam ve yarım altın devrinin sona erdiğini ifade ederek vatandaşların artık gram altın hatta yarım gram altına yöneldiğini belirtti.

Saatçi gümüşçü, bijutericilerin kuyum esnafı ile aynı NACE kodunda sınıflandırılması nedeniyle esnafa verilen desteklerden faydalanamadıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "İlçeler dahil İzmir genelinde 3 bine yakın kuyumcu esnafı var. 60'ı Tezcan İşhanı'nda olmak üzere kent genelinde 300'ün üzerinde imalatçı, tamirci, atölye var. Her birinin yanında en az 3 kişi çalışıyor. Hiç bir destekten yararlanamayan bu esnafın mağduriyeti giderilmeli" ifadelerini kullandı.

yarım gram gram tam altın çeyrek altın türkiye vatandaşlar rağbet yöneldi dedi destek pandemi sektör açıklama alternatif