Ekrem İmamoğlu Müdahil Oldu! İstanbul'daki Doğu Türkistan Eylemi Sonuç Verdi

TAKİP ET

Doğu Türkistan Türklerinin İstanbul'daki Çin Konsolosluğu önünde 17 gündür süren eylemi, İBB Başkanı'nın sürece dahil olmasıyla sonuç verdi. Uygurlar, taleplerini Konsolosluğa iletecek ve taleplerin yerine getirilip getirilmeyeceğini görene kadar eylemlerine ara verecek.

Doğu Türkistan Türklerinin İstanbul'daki Çin Konsolosluğu önünde 17 gündür süren eylemi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sürece müdahil olmasıyla nihayete erdi.

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da yakınlarından haber alamayan Doğu Türkistan Türklerinin eyleminin amacı bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek ve Çin'in diplomatik temsilciliğini yakınlarına dair bilgi vermeye zorlamaktı. İmamoğlu'nun Çin Konsolosluğu ile irtibata geçerek göstericilerin taleplerinin de aralarında olduğu evrakları kabul etmeye çağırması ve Konsolosluğun bu çağrıya olumlu dönüş yapması eylemin durdurulmasını sağladı.

Soğuk hava şartları ve Çin Virüsü pandemisinin yarattığı tehdide rağmen aileleri için günlerdir Tarabya'daki konsolosluk binası önünde eylemlerini sürdüren Doğu Türkistan Türklerinden Habibulla Kuseni, sürece ilişkin "Belediye Başkanlığı bazı akrabalarımızı aradı ve onlara Çin Konsolosluğunun taleplerini kabul edeceğini ve aramızdan iki kişiyi onlarla görüşmek için seçebileceğimizi bildirdi" bilgisini verdi.

İmamoğlu'nun attığı adımdan duydukları memnuniyeti dile getiren Kuseni, ilerleyen günlerde İBB aracılığıyla eylemcilerin taleplerinin derlenip Konsolosluğa iletileceğini ve eyleminin akıbetinin Konsolosluğun bu talepleri yerine getirip getirmemesine göre şekilleneceğini kaydetti.

İmamoğlu'ndan 'Teşekkür' Mesajı

İBB Başkanı İmamoğlu, resmi sosyal medya hesabı üzerinden Dünya Uygur Kongresi'nin İstanbul'da yaşanan sürece dair bilgi verdiği bir paylaşımını alıntılayarak "Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kimliğimle ve insani olarak elimden gelen gayreti göstereceğim. Görüşmede karşılıklı olarak bana duyulan güven için teşekkürler" mesajını verdi.

uygurlar ibb istanbul büyükşehir belediye başkanı ekrem imamoğlu tarabya çin konsolosluğu eylem protesto talepler İBB