Ekrem İmamoğlu: Tam Kapanmaya Çok Sevindim

TAKİP ET

İETT'de işe alınmalarını sağladığı 27 kadın şoförle bir iftar programında bir araya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu açıklamalarda bulundu.

Başkan İmamoğlu, PCR testleri negatif çıkan şoförler ile İBB ve İETT üst yönetiminden bazı isimlerin katıldığı iftar programı öncesinde yaptığı konuşmada, pandemi sürecindeki gayretlerinden dolayı mesai arkadaşlarına teşekkür ederken hükümetin tam kapanma kararıyla ilgili olarak, “Ben, kapanma sürecine açıkçası çok sevindim. Daha önce de duyurmuştum, ‘Olması gerekir’ diye. Çünkü, iyi günlere kavuşmamız için, bu zor dönemden hızlıca sıyrılmamız lazım. O bakımdan kapanma iyi oldu. Bu, belki de en fazla İETT kurumumuzu da rahatlatacak. Bu süreçte en riskli görevi yapan kurumlarımızın başında geliyor İETT. Şoförlerimiz bu konuda çok sıkıntılıydı. Bugün burada da kadın şoför çalışanlarımız başta olmak üzere, İETT’nin hem üst yönetimi hem de farklı birimlerde çalışan kadın emekçilerimizle bir arada iftar soframızda olalım ve iftarımızı açalım istedim. Öncelikle, Allah kabul etsin” ifadelerini kullandı.

Kadının istihdamının toplum refahı için çok önemli olduğunu belirten Başkan İmamoğlu, “Bunu aslında en iyi sizler biliyorsunuz. Evine ekmek götüren, çalışan, üreten kadın oranı ne kadar yüksekse bir toplum o kadar gelişmiş toplum olur. Aksi taktirde, olmaz. Ve bugün ne yazık ki çok düşük oranda. Neredeyse, ekonomisi çok daha iyi olan toplumların yarısından daha az oranda kadın çalışanı var; bu olmaz. Hele hele büyük kentlerde hiç olmaz. Bu bağlamda biz, kurumumuzdaki kadın çalışan sayısını özel bir metotla arttırma çabası içindeyiz. Sınavlarımızı bile açıklarken, tabiri caizse bir cinsiyet kotası koyuyoruz ve ona göre alımlar yapıyoruz. Bunu da devam ettireceğiz. Çünkü, üzülerek söyleyeyim, kurumumuzun kadın çalışan oranı çok düşük. Hızlıca arttırmamız lazım ki, İstanbul’un gerçek yüzü olabilelim. Neticede İstanbul’da 2 insandan birisi, kadın. O zaman, bu çalışan eşitliğini de sağlamalıyız. İşte o zaman zenginleşebiliriz, o zaman refah düzeyi yükselebilir ve o zaman daha iyi bir nesli, ailece, hep birlikte var edebiliriz” şeklinde konuştu.

İETT'nin kadın şoförlerini "mesleki olarak simgesel bir noktada" olarak değerlendiren İBB Başkanı İmamoğlu, “Gerçekten, sizi gören kadınların cesareti artıyordur. ‘Evet, yapamaz’ denilen birçok mesleği, ‘Ben de yapabilirim’ diye insanların umutlanmasını ve cesaretlenmesini sağlıyorsunuz. Bugün Türkiye’de eğer kişi başına gelirde düşük seviyedeysek; bunun temelinde gerçekten, yuvalardaki evlerdeki kadınların çalıma oranının düşük olması var. Bunu hep beraber yeneceğiz” dedi ve İBB personelinin İstanbul'un huzurunu sağlamak için kutsal bir görevi üstlendiğini ifade etti.

Ekrem İmamoğlu Tam Kapanmaya Çok Sevindim