Ekşi Sözlük CEO'sundan Erişim Engeli Açıklaması: İtiraz Edemiyoruz

TAKİP ET

Ekşi Sözlük, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından engellendi. Kararın neden alındığı bilinmiyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirdi. Kararla ilgili belirtildiği açıklamada, “eksisozluk.com 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-10029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi.

Medyascope’tan Ali Deniz Çakır’a konuşan Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, “BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor” dedi.

BTK’nın konu hakkında kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten Purut, şunları kaydetti:

“Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz.”

Erişim engeli getirilmeden önce sosyal medyada bazı kullanıcıların Ekşi Sözlük’ü hedef alan paylaşımlar yapması hakkında konuşan Purut, şunları söyledi:

“Sosyal medyada algı operasyonu yapılıyor. Genelde ekran görüntüsü paylaşılan içerikler, biz haberdar olduğumuz zaman anında kaldırılmış içerikler oluyor. Şikayet üzerine kaldırdığımız içerikleri sanki biz ısrarla sitede tutuyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu algı operasyonları sonuca ulaşılmak için mi yapıldı yoksa çıkacak sonucu normalleştirmek için mi bilmiyorum ama bu operasyonların kamuoyunu etkileme açısından yapılmış olma ihtimali var.”

ekşi sözlük başak prut Erişim Engeli