Ekşi Sözlük Yazarı Afyoncu Haberimizin Sırrını Çözdü

TAKİP ET

TamgaTürk'ün fark edip haberleştirdiği Erhan Afyoncu'nun 20 yıl önce yayımlanan bir makalesindeki Simpsons detayının gizemi aylar sonra bir Ekşi Sözlük yazarı tarafından aydınlatıldı.

TamgaTürk'ün 21 Ekim tarihli "Tarihçi Erhan Afyoncu'dan Sosyoekonomi Makalesinde Simpsons Dizisine Güldüren Atıf" başlıklı haberinin yarattığı gizemi sonunda bir Ekşi Sözlük yazarı aydınlığa kavuşturdu.

Haberde görüldüğü üzere 2000 yılında Tarih İncelemeleri Dergisi'nde yayımlanan bir makalesinde Afyoncu'nun Osmanlı devlet teşkilatındaki değişimi izah eden satırları henüz ilk sayfada Simpson Ailesi dizisinin bir sahnesinde geçen sözlerle bölünüyordu.

lairocse isimli bir Ekşi Sözlük yazarı, haberimizden aylar sonra bu hatanın gerekçesini açıklayan bir entry girdi. Buna göre Afyoncu'nun bilgisayarına 'melissa' isimli bir makro virüsün bulaşması neticesinde birçok dosyaya Simpsons replikleri eklenmiş. lairocse, durumu şöyle açıklıyor:

"1990 yılındaki bir çizgi filmde geçen komik bir cümlenin 10 yıl sonra, 2000 yılında yayımlanan ciddi bir makaleye girmesine neden olan 1999 tarihli bir makro virüsü. "önemli mesaj /important message from" başlığıyla kullanıcılara gönderilen, içinde "işte talep ettiğiniz belge. sakın başkasına göstermeyin / here is that document you asked for. don't show anyone else ;-)" yazan ve e-posta yoluyla yayılan melissa adlı bu bilgisayar virüsü, pornografik sitelerin listelendiği "list.doc" adlı ekli bir word dosyasının içinde bulunuyordu. bu eki açtığınız anda virüs bilgisayara giriyor ve otomatik olarak kendisini 50 kişiye daha gönderiyordu. dahası bilgisayarda bulunan bazı dosyaları siliyor, bazılarına ise simpsons.doc diyerek bir dosya açıp olur olmaz yerlere simpson dizisinden replikler ekliyordu.

sonuç olarak; melissa'nın dünya çapındaki 100.000 kurbanından biri olan erhan afyoncu, muhtemelen bu makaleyi windows yüklü bilgisayarında microsoft word 97 veya word 2000 kullanarak yazdı. çünkü word 1995'ü etkilemiyor virüs. outlook 98 ya da outlook 2000 aracılığıyla, afyoncu'nun ya da makaleyi yayımlamak üzere gönderdiği kişinin bilgisayarına giren virüs "xvıı. y__zy__l ______osmanl__ b__rokrasisinde __ki yeni defter_ cebe ve derdest ______defterleri" adlı dosyanın içine rastgele herhangi bir yere simpson repliğini attı. tabi makale yayımlanmadan ne afyoncu ne de makaleyi inceleyen hakemler son bir okuma yapmadığından makale, bart'ın ve melissa'nın katkılarıyla yayımlanmış oldu. işin asıl ilginci bu makalenin bu şekilde halen yayımda olması.

melissa'nın etkili olduğu 1999 ila 2002 arasında türkiye'de yayımlanan makaleleri ve tezleri bir incelesek bayağı eğlenceli cümlelerle karşılaşacağız gibi duruyor."

 

erhan afyoncu the simpsons simpson ailesi tamgatürk ekşi sözlük lairocse Tarih İncelemeleri Dergisi