Ekvator Ginesi'nde Marburg Virüsü Salgını: 16 Vaka, 11 Ölüm

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekvator Ginesi'nde ölümcül Marburg virüsü nedeniyle 16 kişinin hastalandığını ve 11'inin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekvator Ginesi’nde ölümcül Marburg virüsü nedeniyle 16 kişinin hastalandığını ve 11’inin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Sağlık çalışanı da enfekte oldu

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, salgının 13 Şubat’ta başladığını ve ülkede en çok etkilenen bölgenin Litoral eyaletindeki Bata şehri olduğunu söyledi. Ghebreyesus, bugün Bata’da bir sağlık çalışanının da Marburg virüsüne yakalandığını bildirdi.

Ghebreyesus, “DSÖ, ülkede tespit edilmemiş bulaşma zincirleri olabileceği gerekçesiyle tüm ortaklara tedbirli olma çağrısında bulunuyor.” dedi. DSÖ’nün ülke hükûmetine salgınla mücadelede destek verdiğini belirten Ghebreyesus, “Ekvator Ginesi’nin salgına müdahalesinde kritik bir an yaşanıyor. Bu salgını durdurmak için hükûmetin ve tüm toplumun çabası gerekecek.” diye konuştu.

Ebola’nın yakın akrabası

Marburg virüsü, Ebola’nın yakın akraba türü olarak biliniyor. Virüs, ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı gibi belirtilere yol açıyor. Virüsün tedavisi yok ancak semptomlarının hafifletilmesi mümkün1.

Virüsün kaynağı olarak yarasalar gösteriliyor. Virüsün insanlara yarasalardan veya yarasalarla temas eden hayvanlardan bulaştığı düşünülüyor.

Marburg virüsü ilk kez 1967’de Almanya ve Yugoslavya’da ortaya çıkmıştı. Virüsün adı ise Almanya’nın Marburg kentinden geliyor. (AA)

Ekvator Ginesi marburg virüsü Ebola dünya sağlık örgütü