Elazığ'daki Ahıska Türkleri, Kalıcı İskan İçin Bitlis'in Ahlat İlçesine Gönderildi

TAKİP ET

Geçici olarak Elazığ'da bulunan Ahıska Türkleri, kalıcı iskan için Bitlis'in Ahlat ilçesine gönderildi.

Elazığ'da, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle bölgeden tahliye edilip yaklaşık 2 yıldır Aşağıdemirtaş Geçici Konaklama Merkezi'nde misafir edilen 218 Ahıska Türkü aile, kalıcı iskanları için Bitlis'in Ahlat ilçesine gönderildi.

'Kadim Türk Yurdu Ahlat'a Yerleşiyorsunuz'

Elazığ Valisi Ömer Toraman, düzenlenen uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, “Elazığlı hemşerilerim sizleri çok sevdiler, bağırlarına bastılar. Onlara da çok teşekkür ediyorum, misafirperverliklerinden dolayı. Kadim Türk yurdu, ata yurdu Ahlat'a yerleşiyorsunuz, Ahlat bizim için çok önemli bir yer. İnşallah orada bundan sonraki hayatınızı devam ettireceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu tahliyeler olduktan sonra bin ailenin iskanı için kararname yayımladı. İlk etapta 218 ailemizin iskanını sağlıyoruz. Daha sonra peyderpey diğer ailelerimizin de iskanını sağlayacağız. Allah birlik ve beraberliğimizi muhafaza etsin” ifadelerini kullandı.

Yeniden Bir Yuva Kurma Fırsatı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Türkiye Temsilcisi İbrahim Agara ve Dünya Ahıska Türkleri Ukrayna Temsilcisi Murat Resuloğlu, bu önemli gün için teşekkürlerini iletti. Agara, Ahıska Türkleri'nin yıllar süren sürgünün ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin sağladığı imkanlar sayesinde yeniden bir yuva kurma fırsatı bulduklarını vurguladı.

'Yeniden Huzura Kavuştuk'

Ahıska Türkleri adına konuşan Fatma Aymaz, "Türkiye'ye sayesinde yeniden huzura kavuştuk." diyerek, Türkiye'nin kendilerine sağladığı güven ve huzur için teşekkür etti.

"İlk etapta 218 ailemizin iskanını sağlıyoruz. Daha sonra peyderpey diğer ailelerimizin de iskanını sağlayacağız'' diye konuşan Vali Toraman, Ahıska Türkleri'nin kalıcı iskan sürecindeki planlara değindi:

''Bu uğurlama töreni, Ahıska Türkleri için yeni bir başlangıcı simgeliyor. Uzun yıllar süren zorlukların ardından Ahlat'ta kalıcı yuvalarına kavuşacak olan Ahıska Türkleri, Türkiye'nin sağladığı imkanlarla yeni bir hayata adım atıyor. Elazığ ve Ahlat, bu anlamlı süreçte Ahıska Türkleri için umut ve huzurun adresi oldu.''

Kürtçü Rudaw'dan 'Demografik Yapı' Rahatsızlığı

Rudaw çatısı altında toplanan Kürtçüler ise Türk yurdu olan Ahlat'a kalıcı iskan için yerleştirilecek olan Ahıska Türkleri'nin, bölgenin sözde demografik yapısını değiştireceğini ileri sürerek rahatsızlıklarını belli ediyorlar.

2016 yılında DEM Parti(HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, bölgeye yerleştirilen 72 Ahıska Türk'ünden endişe duyup, konuya ilişkin soru önergesi vermişti.

 

Ahıska Türkleri Elazığ Bitlis ahlat kalıcı iskan