Elektrik Faturalarındaki TRT Payı Kaldırıldı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin kaldırıldığını açıkladı.

Kabine toplantısı sonrasında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin kaldırıldığını açıkladı. 

Erdoğan, "Elektrik faturalarında TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık. Finans tarafındaki dalgalanmaların üretim ve ihracatı artırarak cari açığı düşürdükçe durulacağına inanıyoruz." dedi.

Muhalefet Daha Önce Vadetmişti 

TRT payını kaldırma vaadini daha önce 3 Eylül'de İsmail Küçükkaya'yla Çalar Saat Programına katılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener söylemişti.

Akşener şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu şikayet esnafta hep vardı. Pandemiyle birlikte arttı. Dükkan kapalı esnaf geliyor; Elektrik faturası geliyor diye. Urfa’da sulamayla ilgili. Emekli faturasını alıp bana geliyor. Herkes şikayetçi. Bakın faturada neler var; 8 ayrı kalem. Enerji maliyeti, perakende dağıtım, kayıp kaçak, TRT payı var, hava gazı vergisi var, KDV var… Bin liralık faturanın yarısı üretim maliyeti. Dolar farkı var. Fahiş fiyata elektrik alıyoruz hep birlikte. Dolar arttıkça fatura artıyor.

ARTAGAN diye bir proje yapmıştık. Verginin dijitalleşmesi diye. 100 TL bir faturada 90 lira para ödüyorsa ARTAGAN’da birçok vergiyi kaldıracağız. Vergide kayıp kaçak azalacak böylece indirim de olacak.

Dolarla alım garantisi verilen teşvik verilen her şey düzenlenecek. TRT payı kaldırılacak. Hava gazı elektrik vergisi ortadan kalkacak. Yaptığımız işlerle 400 TL fatura 200’e düşecek. ARTAGAN’la vatandaş 100 TL fatura ödeyecek."

27 Ekim'de de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul Sanayiciler Odası Meclis toplantısında TRT payının kaldırılacağını ifade etmişti. Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullanmıştı:

"TRT payı neden kaldırılmaz? Niçin sanayiciye bu fatura çıkarılıyor? TRT, İngiltere'nin BBC'si gibi gerçekten saygın bir kanal olsa itirazımız olmaz. Hadi diyeceğiz ki 'bu faturayı ödüyoruz ama bu TRT farklı bir TRT'... Yurttaşın bağımsız haber alması söz konusu değil, özgür haber alması da söz konusu değil. Sadece bu iktidar için söylemiyorum, pek çok iktidar döneminde iktidarların borazanı görevini üstlenmiştir. Doğru değildir. Benim vergimle bana karşı yayın yapamaz. Ben vergi ödeyeceğim, ayrıca verginin dışında elektrikten pay ödeyeceğim sen benim özgür düşünce, özgür bilgi alma hakkımı elimden alacaksın. Medyanın görevi halkın gözü kulağı ve sesi olmaktır. Ben para vereceğim. Benim doğru bilgilenme hakkımı elimden alacaksın...

Sayın Başkan söz veriyoruz, biz bunu kaldıracağız, böyle olmaz. Özel televizyon kanallarına elektrik payı mı veriyorlar? Hayır, hepsi şakır şakır yayın yapıyorlar. Niye TRT'ye veriyoruz? Oralar birilerinin çiftliği olsun diye mi? Onun için kamu yapıyorsa özel sektörle aynı koşullarda aynı rekabet ortamında yapmalı. Ona ayrıcalıklar tanıdığınız andan itibaren bu tablo yürümez.''

trt payı erdoğan akşener kılıçdaroğlu kaldırıldı fatura elektrik faturası