Elon Musk'ın, X/Twitter'ı Avrupa'da Erişime Kapatma İhtimali Var

TAKİP ET

Elon Musk'ın, Avrupa Komisyonu tarafından koyulan Dijital Hizmetler Yasası'ndan (DSA) dolayı X/Twitter'ın Avrupa'da kullanıma kapatmayı düşündüğü belirtildi.

Elon Musk'ın,  Avrupa Komisyonu tarafından koyulan Dijital Hizmetler Yasası'ndan (DSA) dolayı X/Twitter'ın Avrupa'da kullanıma kapatmayı düşündüğü belirtildi.

Bussiness Insider'ın haberine göre, geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan milyarder Elon Musk'ın, uygulamanın bölgedeki kullanılabilirliğini kaldırmayı ya da Avrupa Birliği'ndeki kullanıcıların uygulamaya erişimini engellemeyi tartıştığı iddia edildi.

Bu durumun gerçekleşmesi halinde rakip platform Threads gibi X de (Twitter) Avrupa'da erişime kapatılacak. Dijital Hizmetler Yasası (DSA), ağustos ayında yürürlüğe girdi ve X gibi büyük çevrimiçi platformlar üzerinde yanlış, yanıltıcı ve zararlı bilgilerin denetlenmesi ve kaldırılması için etkili ve şeffaf sistemlere sahip olmasını gerektiriyor.

AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton geçen hafta yaptığı açıklamada, Komisyon'un X'in yeni yasaya uyumunu araştırdığını ve platformdan zararlı veya zehirli bilgileri azaltma ve kaldırma eylemleri hakkında resmi olarak ayrıntılı bilgi talep ettiğini söyledi. İsrail - Hamas savaşına ilişkin dezenformasyon paylaşımlarının X'te hızla yayılmasıyla birlikte platformun DSA'yı ihlal ettiği belirtildi.

Nakit sıkıntısı çeken X, DSA'yı ihlal ettiği tespit edilirse para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Komisyon, bir şirketin küresel gelirinin yüzde 6'sına kadar "periyodik ceza ödemeleri" veya para cezaları uygulayabilir.

Avrupa, X'in küresel aylık aktif kullanıcı tabanının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor, ancak günlük kullanım son üç ayda önemli ölçüde düşerek bölge genelinde yüzde 10 ila yüzde 40 arasında azaldı. Uygulamanın faaliyet gösterdiği hemen her ülkede indirme ve kullanım oranları düştü. Musk, henüz X'i herhangi bir ülkede kapatmamış olsa da, Paris, Madrid ve Berlin'deki ofisler kapalı olduğu için Avrupa'da esasen hiçbir çalışanın kalmadığı söylendi.

elon musk x twitter x sosyal medya twitter twitter avrupa dsa