Elon Musk'tan 1453 Paylaşımı

TAKİP ET

Elon Musk, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethine vurgu yapan tweetle gündem oldu.

Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla bir kez daha gündem oldu. Musk'ın paylaşımında İstanbul'un fethi ile ilgili bir karikatür yer aldı.

Musk paylaşımında, yatağında uyumakta olan bir Bizans askeri "Did I lock the gate (Kapıyı kilitledim mi?)" derken çizilmiş. Resmin altında ise "Constantinople 1453" yazısı yer alıyor. 

 
Paylaşım tartışma yaratırken, tartışmaya tarihçi yazar Emrah Sefa Gürkan da katılarak tarihi arka plan hakkında değerlendirme yaptı. Gürkan Musk'ın tweetinin altına yaptığı paylaşımında "Türk kuvvetleri şehre Bizanslıların korumasız bıraktığı (kilitsiz de olsa) bir kapıdan girdi. Bana şakanın neye dayandığını sordular. Basit versiyon: Osmanlılar şehre açık bir kapıdan girdi, sanki bu Truva savaşıymış gibi ama durum böyle değil. Şaka yok" diyerek durumu açıkladı.

29 Mayıs 1453'te Türk toprağı olan İstanbul'un fethine dair kimi rivayetlerde Osmanlı askerlerinin şehre Bizanslıların açık unuttuğu bir kapıdan girdiği anlatılsa da bu rivayetin doğruluğu tarihçiler tarafından kesin kabul görmüş değil.

elon musk 1453 istanbulun fethi Bizans emrah sefa gürkan