EMCDDA Raporu: Türkiye'de Yakalanan Ekstazi ve Eroin Tüm Avrupa'yı Geçti

TAKİP ET

EMCDDA, yayımladığı son raporda, Türkiye'deki uyuşturucu hareketine dikkat çekti.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), yayımladığı son Avrupa Uyuşturucu Raporu'nda, uyuşturucu ticaretini değerlendirdi.

AB üyesi 27 ülkenin yanı sıra Norveç ve Türkiye'nin de dahil olduğu raporun, uyuşturucu durumunun son 25 yılda ne ölçüde değiştiğini gösterdiğini belirten EMCDDA Direktörü Alexis Goosdeel, "Covid-19 kısıtlamalarına dirençli esnek bir dinamiği olan ve yasaklara uyum sağlayabilen bir uyuşturucu pazarına tanıklık ediyoruz. Tüketiciler daha geniş bir yelpazede oldukça güçlü doğal ve sentetik maddelere maruz kaldıkça, giderek daha karmaşık hale gelen uyuşturucu kullanım kalıplarını da görüyoruz" dedi.

Doğal ve sentetik uyuşturucuların saflığının giderek yükselmesi sebebiyle daha büyük tehlike arz ettiğinin vurgulandığı raporda, Çin virüsü salgını nedeniyle sınırların kapatılması sonucu kaçakçıların uyuşturucuyu kuryeler yerine ticari malların arasında taşımaya başladığının altı çizildi.

Bireysel düzlemde ise sokağa çıkma yasakları sebebiyle sokak satışlarında ciddi bir düşüş gözlemlense de satıcıların şifreli mesajlaşma ve sosyal medya uygulamaları ile eve teslim hizmetleri gibi konulara hızlı uyum sağladığı ifade edildi.

Karantina dönemlerinde, insanların evde kalmasıyla genellikle eğlence amaçlı maddelere ilginin azaldığı görülse de atık su numune analizleri, uyuşturucu kullanım seviyesinin 2020 yaz aylarında kısıtlamaların esnetilmesiye tekrar sıçrama yaptığını gösteriyor.

Türkiye Lider

Öte yandan, rapordaki dikkat çeken bir konu ise Türkiye'de, halk arasında ekstazi olarak bilinen MDMA maddesinden 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ele geçirilen 8 milyon tabletin, Avrupa Birliği'nin tamamında ele geçirilenden fazla olması.

Ayrıca, 2019 yılında ele geçirilen 20 tondan fazla eroin son on yılda ele geçirilen en yüksek miktar konumunda.

avrupa birliği emcdda rapor türkiye ab hepsinden fazla ekstazi uyuşturucu eroin ele geçirilen yayımladı sentetik doğal yakalanan