Emekli Orgeneral Halit Edip Başer Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Başer'in vefatını, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ duyurdu.

Emekli Orgeneral Halit Edip Başer sağlık sorunları sebebiyle bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede bugün saat 19.10 sularında hayatını kaybetti.

Emekli Orgeneral, bir süredir İstanbul’daki bir hastanede akciğer tedavisi görüyordu. Başer, emekli olduktan sonra Eylül 2006 - Ocak 2007 tarihleri arasında "PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü" olarak görev yapmıştı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Başer'in vefat ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Başbuğ'un paylaşımı şöyle:

"Genç rütbelerden beri beraber olduğumuz, kendisini tanımaktan her zaman onur duyduğum, değerli komutanım, sevgili abim, Emekli Orgeneral Edip Başer’i kaybettik. Üzüntümüz çok büyük."

Emekli Orgeneral Halit Edip Başer Kimdir?

Emekli Orgeneral Başer, 1942'de Gaziantep'te doğdu. 1961'de Kara Harp Okulu'ndan, 1963'te Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1970'e kadar Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yaptı. 1972'de ise Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay subay olarak Brüksel'deki NATO Uluslararası Askerî Karargahında Harekât Dairesi Cari Harekât Plan Subaylığı, Genelkurmay Strateji Plan Dairesi Strateji Şubesi Kısım Amirliği, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1986'da Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbeyle Napoli'deki NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda İstihbarat Daire Başkanlığı ve 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu.

1990'da Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbeyle Genelkurmay Plan ve Harekât Daire Başkanlığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Başbakan Askerî Danışmanlığı görevlerini yürüttü.

1994'te Korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbeyle 3. Kolordu Komutanlığı görevinde bulundu.

1998'de Orgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbeyle NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2. Ordu Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 2002'de ise emekli oldu.

Emekli olduktan sonra Eylül 2006 - Ocak 2007 tarihleri arasında PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü olarak görev yaptı. Daha sonra Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

Halit Edip Başer Emekli Orgeneral Edip Başer Edip Başer hayatını kaybetti İlker Başbuğ Genelkurmay Başkanlığı Türk Kara Kuvvetleri PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ASAM