Emekli Subaylar Pençe-Kilit Operasyonu'nu Değerlendirdi

TAKİP ET

3 yıldır Irak'ın kuzeyinde sürdürülen Pençe operasyonlarının en zorunun Pençe-Kilit olduğu belirtiliyor.

Independent Türkçe'den gazeteci Ali Kemal Erdem'e konuşan emekli subaylar, Irak'ın kuzeyinde yürütülen Pençe Kilit Operasyonu'nu değerlendirdi.

2019 yılında başlatılan Pençe-1, Pençe-2, Pençe-3, Pençe-Kartal, Pençe-Kaplan, Pençe-Yıldırım ve Pençe-Şimşek operasyonlarının ardından gelen Pençe-Kilit Operasyonları sonucunda Kürtçü terör örgütü mensuplarının Türkiye içlerine yaptığı sızmalar ciddi anlamda azaldı.

Pençe Operasyonları

Bu sızmalar sonucunda Şırnak ve Hakkari kırsalında yaşanan saldırılar ciddi oranda azaldı, ülke içinde saldırıların azalmasıyla örgüte katılım da giderek azalıyor. Yuvalandığı yerde Türk ordusu ile karşı karşıya kalan Kürtçü terör örgütü, pek çok sorumlusunu yitirdi ve bu nedenle hareket kabiliyeti de daraldı.

Fakat 18 Nisan 2022'de başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu, önceki Pençe operasyonlarından farklı bir anlam taşıyor. Zira operasyonun hedefi Zap bölgesi. Zap bölgesinin zorlu koşulları nedeniyle operasyonun başından bu yana 35 Türk evladı şehit düştü.

Kürtçü Teröristlerin Elindeki Teknolojik İmkanlar Arttı

Emekli subay Abdullah Ağar, sahadan gelen bilgilere bakılırsa terör örgütünün EYP ve terör teknolojisini oldukça geliştirdiğinin anlaşıldığını, teröristlerin foto kapanlar kullanmaya başladığını ve uzaktan kumandalı, daha gelişmiş patlayıcılara sahip olduklarını söyledi.

Zap bölgesinde Kürtçü teröristlerin "savaş tünelleri" dediği pek çok mağara olduğunu belirten Ağar, "Bunları o kadar kazmışlar ki 3-4 çıkışlı hale getirmişler. Girişine kamera yerleştirip içeriden dışarıdaki hareketleri kontrol etmeye çalışıyorlar" dedi.

"Zap'ı Kaptırırsak Sonumuz Olur" 

"Pençe-Kilit, safha safha olan bir harekat. Son üç şehit de ileri harekatta oldu. Her ileri harekat risk içerir" diyen Ağar, "Sonuç olarak Pençe-Kilit, şu ana kadar ki en zorlu harekatlardan biri. Çünkü 30 yıldan beri Zap’ta üstleniyorlar ve böyle bir harekata karşı hazırlık yapıyorlar. Örgüt yöneticileri diğer hiçbir yeri bu kadar önemsemiyor. Konuşmalarında 'Zap’ı kaptırırsak bizim sonumuz olur' diyorlar" ifadelerini kullandı.

Zap'ın Zorlu Coğrafi Yapısı

Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Emekli Albay Mithat Işık da Pençe-Kilit Operasyonu'nun Pençe harekatları içinde en zoru olduğunu, bunun nedeninin ise Zap'ın coğrafi yapısı olduğunu belirtiyor. Zap'ın dağlık ve kayalık bir bögle olduğunu, bir miktar da ağaçlık olduğunu belirten Işık, "Bölgede çok sayıda doğal ve suni mağara var. Bu da keskin nişancı atışlarına imkan veriyor. Arazinin yapısından dolayı ilerleyiş belli patika ve dere yolları üzerinden yapılmak zorunda. Buralarda da mayın riski daha fazla.  Dolayısıyla ileri harekatların başlangıç aşamalarında keskin nişancı atışları ya da mayın patlatılmasından dolayı kayıplar olabiliyor" dedi.

"SİHA'lar Yetmez, Araziye Doğrudan Hakim Olunmalı"

Zap gibi bir coğrafyada teröristlerle ani karşılaşmalar olabildiğini belirten emekli Jandarma Kurmay Albay Aziz Ergen, "Bazı noktalarda beş metre öteni göremiyorsun. Buralarda ani karşılaşmalar olabiliyor. Sonuçta sen ileri harekattasın adam ise zaten orada yaşıyor" değerlendirmesini yaptı. Ergen, bölgenin yapısı nedeniyle SİHA'ların etkili olamayacağını, bölgeye doğrudan hakim olunması gerektiğini vurguladı.

emekli subaylar pençe-kilit operasyonu değerlendirdi aziz ergen mithat ışık abdullah ağar