Emine Ceppar: Rusya İçin İnsanlar Hiçbir Zaman Bir Öncelik Olmadı

TAKİP ET

Rus işgali altındaki Kırım yarımadasında su krizi giderek derinleşiyor. Kırım Tatar bürokrat Ceppar, yaşananlara ilişkin "Rusya'nın elinde su silaha dönüşüyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım yarımadasındaki su sorununa dair önemli açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 45. oturumu çerçevesinde düzenlenen Ukrayna’da insan hakları durumuna ilişkin interaktif diyalog toplantısında konuşan Ceppar, işgalcilerin adayı Ruslaştırmak ve yarımadadaki askeri üslerini geliştirmek için insan hayatını önemsemeden su krizini derinleştirdiğini ifade etti.

"Rusya’nın Elinde Su Silaha Dönüşüyor"

Ceppar, bölgedeki krizin güncel durumuna dair uluslararası kamuoyunu bilgilendirdiği açıklamasında şöyle konuştu:

"Şu an Rusya’nın Kırım’daki nehirlerde barbarca kazı çalışmaları yaptığını görüyoruz. Rusya’nın elinde su silaha dönüşüyor; su hem koruma altında bulunan kişileri caydırma hem de büyüyen işgalci makinesini destekleme aracı olarak kullanılıyor. İşgal edilen Kırım’daki askeri altyapı ile askeri sanayi tesislerinin geliştirilmesi, askerlerin sayısının artırılması ve Rus vatandaşların aktif bir şekilde yarımadaya yerleştirilmesi su ihtiyacını artırıyor. Fakat yerel halkın ihtiyaçları bir öncelik değildir. Rusya için insanlar hiçbir zaman bir öncelik olmadı. İşgalciyi sadece korkunç jeopolitik hedeflerini hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğu toprak ve deniz alanları endişelendiriyor."

İşgalciler Suyu Sivil Nüfus İçin Değil Askerleri İçin Kullanıyor

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

Kırım'ın su ihtiyacı, 2014 yılında gerçekleşen Rus işgaline dek Ukrayna tarafından sağlanıyordu. Ancak işgalden kısa süre sonra Ukrayna, yarımadaya su tedarikini kesmişti. Ruslar, sorunu yarımadaya su kuyuları açarak çözmeye çalışıyor.

kırım kırım tatar emine ceppar kırım'da su sorunu rusya işgal kırım yarımadası ukrayna dışişleri bakan yardımcısı