Emlakçılar Odası: Ev Kiraları 4 Bin Lira Birden Düşecek

TAKİP ET

İstanbul Emlakçılar Odası Nizameddin Aşa'dan dikkat çekici bir iddia geldi.

(Görsel: Twitter @turkificated) Derin bir ekonomik buhranın pençesinde olan Türkiye, kur krizini ve onu takip eden enflasyonu iliklerine kadar hissediyor. Hemen her kalemde gelen zamlardan emlak sektörü de kaçamadı. Konut fiyatlarının yanı sıra kira bedelleri de katlanarak arttı. Kiralara yüzde 25'in üzerinde zam yapılamamasını öngören düzenlemeye rağmen vatandaşlar barınma ihtiyacını karşılamakta artık çok zorlanıyor. Öyle ki bu durum pek çok sektörde işçi bulamama sorununu da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da simite zam yapılmış, zammın gerekçelerini sıralayan bir sektör temsilcisi, kira bedellerinin aşırı yükselmesi nedeniyle Antalya'da işçi bulamadıklarını, işçilerin şehirden adeta kaçtığını söylemişti.

Murat Totoş: Girdi Maliyetleri Fiyatlarımızı Etkiledi

"2023'te 10 Bin Liralık Evler 6-7 Bine Düşecek"

Akşam'dan Şenay Büyükköşdere'ye konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise konut piyasasında yaşanan bu sürecin sonuna gelindiğini, kiraların bir anda çakılacağını iddia etti. Piyasadaki talebin azalması ve kira ödemelerinde sorunların yaşanmaya başlamasıyla birlikte fiyatlardaki artışın tersine dönmeye başladığını belirten Aşa, "Kiralarda düşüş eğilimi başladı. İddia ediyorum. 2023'te 10 bin TL'lik evler 6-7 bine düşecek" dedi.

"İnsanlar Evinden Çıkmamak İçin Elinden Geleni Yapıyor"

Halkın gelirine göre kiraların çok yüksek olduğunu belirten Aşa, "İnsanlar artık mevcut evinden çıkmamak için elinden geleni yapıyor. Hatta 2-3 binlik kirayı, 5-6 bine çıkanlar bile mal sahibinin talebine 'tamam' diyor. Çünkü arasa, onu bile bulamayacak. Şu an için kiralar yüzde şu kadar düştü demek mümkün değil ama nokta seviyesinde de olsa bu bir başlangıç" diye konuştu.

"Bunlar Ödenebilecek Meblağlar Değil"

Bu rakamların ödenebilecek meblağlar olmadığını belirten Aşa, "Ayda 15-20 bin TL ödeyecek adam zaten gidip ev alıyor, niye kirada kalsın. Bu iş böyle devam etmez. Yakında icralar, kavgalar başlayacak demiştim. Maalesef o dönem geldi. Zamanında ev sahiplerine aklıselim çağrısı yaptık, 3-5 ay sonra bu kiralar ödenemediğinde yine sıkıntıyı sen çekeceksin dedik. Yüzde 100 zam yapmaya razı adama 'İlle 10 bin yapacaksın' dediler. Böyle bir açgözlük ve fırsatçılık olmaz" diye konuştu.

Yüzde 25'lik Limit Uygulanmıyor

Yüzde 25'lik üst zam limitinin uygulanmadığını belirten Aşa, "Maalesef uygulanmıyor. Bir şekilde yine yüzde 50-60 hatta yüzde 100'lük zamlar yapıldığını görüyoruz. Bu artık ekonomik bir olay olmaktan çıktı, sosyal bir olay haline geldi" dedi.

"Fiyatların Düştüğünü Göreceğiz"

İnsanların "kiraların geldiği noktadan düşmeyeceğine" yönelik algısının doğru olmadığını belirten Aşa, "Kim diyor 10 binlik ev 9'a düşmez? Nasıl düşmez, tabii ki düşer. 3 binden 10 bin TL'ye çıkan bir kira, bir daha tekrar 3 bin TL'ye düşmez ama o ev 6-7 bin TL'ye iner. Biz bunu 2016-2018 arasında da yaşadık aslında. O dönem kiralar da yüzde 50 düştü, satılıklar da. Bakın şu anda 5-6 milyon istenen evler 2-3 sene evvel 800-900 bine alıcı bulamıyorlardı. İddia ediyorum ki bu sene sonunda satılıklarda da kiralıklarda da düşüş başlayacak. 2023'te 10 bin TL'lik evlerin 6-7 bine, en kötü 8 bine düştüğünü göreceğiz. Bu çok basit bir hesap. Türkiye'de kiracı profiline baktığımızda kimse 30-40 bin kazanmıyor" ifadelerini kullandı.

emlakçılar odası ev kiraları 4 bin lira birden düşecek