En Büyük Metan Sızıntılarından Biri Kazakistan'da Yaşandı: 127 Bin Ton Gaz Salındığı İddia Edildi

TAKİP ET

Kayda geçen en büyük metan sızıntılarından birinin gaz rezervleri aramak için açılan bir kuyunun patlaması sonucu Kazakistan'da gerçekleştiği ortaya çıktı.

Dünyada kayıtlara geçen en geniş çaplı metan gazı sızıntılarından birinin geçen yıl Kazakistan'da gerçekleştiği ortaya çıktı. 

BBC'nin haberine göre, bugüne kadar kaydedilen en büyük metan sızıntılarından birinin geçen yıl Kazakistan'da yeni gaz rezervleri aramak için açılan bir keşif kuyusunda gerçekleştiği tespit edildi. 

Kuyuda bir patlamanın etkisiyle başlayan ve 6 ay süren yangında 127 bin ton metan sızıntısı gerçekleştiği tahmin ediliyor. 

Karbondioksitten çok daha güçlü bir sera gazı olduğu bilinen metan, oldukça tehlikeli. 

Kuyunun sahibi olan Buzachi Neft, sızan metan gazının önemli miktarda olduğunu reddetti. ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Sera Gazı Eşdeğerlik Hesaplayıcısı'na göre, böyle bir sızıntının çevresel etkisi, bir yıl boyunca 717 binden fazla benzinli araba kullanmanın yarattığı etkiye denk. 

Sızıntı, 9 Haziran 2023'te, Kazakistan'ın güneybatısındaki Mangistau bölgesindeki bir arama kuyusunda; sondaj çalışmaları esnasında meydana gelen bir patlama ile başladı. Sonrasında çıkan yangının yıl sonuna kadar devam ettiği ve 25 Aralık 2023'te kontrol altına alınabildiği aktarıldı. 

 

 

kazakistan metan sızıntısı gaz revervleri