En Zengin Yüzde 1'in Sera Gazı Emisyon Oranı Yüzde 16 Olacak

TAKİP ET

Dünyanın en zengin insanlarını barındıran yüzde 1'lik kesimin sera gazı emisyonunun 2030 yılında tüm dünyanın yüzde 16'sını oluşturacağı öngörülüyor.

Oxfam'ın yaptığı ve Glasgow'da süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği zirvesi COP26'de açıklanan araştırmaya göre dünyanın en zengin yüzde 10'luk kesiminde kişi başına üretilen sera gazı emisyonu 2030'da 9 katına, en zengin yüzde 1'li kesiminde ise 30 katına çıkacak.

Araştırmaya göre dünya nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesimi 2030 yılına gelindiğinde küresel sera gazı emisyonunun yüzde 16'sından sorumlu olacağı öngörülüyor.

"Küçük elit bir kesim iklimimizi yok etmeleri için verilen açık biletin tadını çıkarıyor" diyen iklim uzmanı Nafkote Dabi, tek bir uzay uçuşu gerçekleştiren milyarderin aşırı yoksul bir ülkede yaşayan bir insanın hayatı boyunca yol açacağı emisyondan katbekat fazla emisyona yol açtığını kaydetti.

Ayrıca araştırmada bu sera gazı emisyonuna neden olan yüzde 1'lik kesimin yüzde 23'ünün Çin'de, yüzde 11'inin ise Hindistan'da yaşadığı tespit edildi.

En Zengin Yüzde 1'in Sera Gazı Emisyon Oranı Yüzde 16 Olacak