Endonezya, Petrol Kaçakçılığı Yaptığı Şüphesiyle İran Gemisine El Koydu

TAKİP ET

Endonezya sahil güvenliği, ham petrol kaçakçılığı yaptığından şüphelendiği İran bandıralı süpertanker gemisine el koydu ve deniz devriyesini arttırdı.

Endonezya'da sahil güvenlik ekipleri ham petrol kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen İran bandıralı gemiye el koydu.

Endonezyalı yetkililer değeri 304 milyon dolar olan 272 bin 569 ton ham petrol taşıyan MT Arman 114 isimli gemiye el konulduğunu açıkladı.

Endonezya sahil güvenliği, VLCC tankerin izni olmayan başka bir gemiye petrol aktarmasından şüphelenildiğini söyledi.

Geminin Endonezya'nın Kuzey Natuna Denizi'nde Kamerun bandıralı MT S Tinos ile gemiden gemiye petrol transferi yaparken tespit edilmesinin ardından yakalandığı kaydedildi.

Sahil güvenlik komutanı Aan Kurnia, gazetecilere yaptığı açıklamada "MT Arman otomatik tanımlama sistemini (AIS) yanıltarak konumunu Kızıldeniz'de gösteriyordu ama gerçekte buradaydı" dedi.

"Dolayısıyla zaten kötü niyetli oldukları anlaşılıyor," diyen Aan Kurnia, geminin Endonezya'nın çevre yasasını ihlal ederek okyanusa petrol boşalttığını da sözlerine ekledi.

Reuters'ın haberine göre gemilerin işletmecilerine ise ulaşılamadı.

Sahil güvenlik, yetkililerin Arman ile birlikte geminin Mısırlı kaptanını, 28 mürettebatını ve gemideki bir güvenlik görevlisinin ailesi olan 3 yolcuyu gözaltına aldığını söyledi.

Aan Kurnia, iki süper tankerin kaçmaya çalışmasının ardından yetkililerin Arman'ın peşine düştüğünü ve geminin kendi sularına girmesi üzerine Malezyalı yetkililerin de yardım ettiğini söyledi.

Aan Kurnia, "Tinos'un 2018'de hurdaya çıkarılması gerekiyordu" diye ekledi. Equasis nakliye veritabanına göre Arman 1997’de inşaa edilmişken, Tinos 1999 yılında inşa edilmişti.

Reuters'in bu yıl yaptığı bir analize göre, yaptırım uygulanan İran, Rusya ve Venezuela'dan petrol taşıyan "gölge" bir tanker filosu, fark edilmemek için Singapur Boğazı'nda kargo taşıyor.

Son birkaç yıl içinde bazıları sigortasız olan yüzlerce gemi şeffaf olmayan paralel ticarete katıldıkça petrol sızıntısı ve kaza riski artıyor.

Aan Kurnia , Endonezya sahil güvenliğinin diğer yetkililerin de yardımıyla sularındaki devriyeleri güçlendireceğini belirtti. 

endonezya iran iran bandıralı gemi gemi süpertanker petrol kaçakçılığı