Endonezyalı Üniversite Öğrencileri Rohingyalı Mültecilerin Barınağını Bastı

TAKİP ET

Yüzlerce Endonezyalı üniversite öğrencisi Rohingya mülteci barınağını basarak Rohingyalı göçmenlerin sınırdışı edilmesi çağrısında bulundu.

Endonezya'nın batısındaki Banda Aceh kentinde, aralarında yüzlerce üniversite öğrencisinin bulunduğu kalabalık bir grup, mültecilerin barındığı binaya hücum etti. Mültecileri kamyonlara bindirerek sınır dışı edilmelerini talep eden öfkeli grup, Myanmar'dan gelen ve zulüm gören göçmenlere karşı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Kasım ayının ortasından bu yana Açe kıyılarına bin 500'den fazla Rohingya göçmeni geldi ve Birleşmiş Milletler'e göre bu son sekiz yılın en önemli akını oldu. İçinde mültecilerin olduğu teknelerden bazıları Endonezya yerel halkı tarafından engellenmiş, ülkeye girişlerinin önüne geçilmeye çalışılmıştı.

BM, Çarşamba günü meydana gelen saldırının yanlış bilgilendirme ve göçmen karşıtı nefret söylemi içeren koordineli bir internet kampanyasının sonucu olduğunu, pek çok bölge sakininin mültecilerin ülkenin kısıtlı kaynaklarını kullandığını ve yerel halkla çatışmaya girdiğini iddia ettiğini söyledi.

Rohingya mültecilerine karşı protestolar, 2017 yılında Myanmar'daki Müslüman Rohingya halkının Myanmar ordusu tarafından soykırıma uğramasının sonucunda vatansız kalan göçmenlerin komşu ülkelere akın etmesi sonrasında başlamıştı. 25 binden fazla Rohingyalı Myanmar ordusu tarafından öldürüldükten sonra 700 binden fazlası anavatanlarından kaçmıştı, bunlardan birçoğu da Bangladeş ve Hindistan gibi komşu ülkelere sığındı. Bu ülkelerde Rohingya göçmenlerine karşı nefret söylemleri ve şiddet vakaları arttığında da göçmenler Malezya ve Endonezya'ya akın etti. Rohingyalılar hayatlarını tehlikeye atma pahasına deniz yoluyla hedef ülkeye girmeye kalkışıyorlar ve göç ettikleri yerlerde de sıklıkla aynı ayrımcılıkla karşılaşıyorlar.

Olayın videoları, birçok farklı üniversitenin amblemini taşıyan ceketler giyen öğrencilerin mültecilerin kaldığı binanın bodrum katına koşarak "Onları dışarı atın" ve "Rohingyalıları reddedin" sloganları attığını gösteriyor.

Banda Açe'deki protesto eyleminde konuşan 23 yaşındaki öğrenci Wariza Anis Munandar Rohingya göçmenlerinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulunurken, 20 yaşındaki Della Masrida adlı bir başka öğrenci de "Buraya davetsiz geldiler, burayı kendi ülkeleri gibi hissediyorlar" ifadesinde bulunarak göçmen krizine yönelik öfkesini dile getirdi.


 

endonezya protesto göçmen göçmen krizi