Enes Kara Eylemine Katılan Genç Hakkında KYK Soruşturması

TAKİP ET

Ailesinin zoruyla kaldığı cemaat yurdunda maruz kaldığı baskılar nedeniyle canına kıyan Enes Kara'nın ölümünün ardından yapılan eylemlerde gözaltına alınan Ayşe S. hakkında Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından soruşturma açıldı.

Ailesinin zoruyla kaldığı illegal cemaat yurdunda maruz kaldığı dini dayatmalara dayanamayarak hayatına son veren Enes Kara, tüm Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

Enes'in ölümünün ardından ülkenin pek çok kentinde eylemler düzenlendi. 14 Ocak 2022'de İstanbul Taksim'de bir araya gelen gençlere polis müdahale etmiş ve 83 kişi gözaltına alınmıştı.

"Yasa Dışı Eylem" İddiası: Hak Aramak Ne Zaman Yasa Dışı Oldu?

Cumhuriyet'in haberine göre Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), eyleme katılan ve gözaltına alınan Ayşe S. hakkında soruşturma açtı. Ayşe S.'ye iletilen soruşturma tutanağında söz konusu eylemin "yasa dışı olduğu" öne sürülerek "Polise direnen 83 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslar arasında olduğunuz tespit edilmiştir" denildi.

Cumhuriyet'e konuşan Ayşe S., "Enes Kara bu ülkede geleceksizliğe itilen milyonlarca gençten yalnızca biriydi. Enes Kara gibi yüzlerce, binlerce sıra arkadaşımız yaşadığımız bu düzende bir gelecek göremedikleri için yaşamlarına son verdi" dedi.

"Bu Düzen İçinde Bir Geleceğimiz Yok"

Enes'in Türkiye'de en revaçtaki bölüm olan tıp okumasına rağmen yaşamına son verdiğini hatırlatan Ayşe, "Bu, aslında en revaçta olan bölümü okusak dahi bu düzen sınırları içerisinde bir geleceğimizin olmadığını biz gençlere gösteriyor. Ve artık buna bir son vermek gerekiyor" diye konuştu.

Polisin Muamelesi

Polisten gördükleri kötü muameleyi anlatan Ayşe, "Polis şiddetiyle gözaltına alındım. Gözaltında birçok kötü muameleye maruz kaldık. Onlarca kişi havasız ve kirli araçlarda saatlerce bekletildik. Gözaltından çıktığım gün koronavirüse yakalandığımı öğrendim" ifadelerini kullandı.

"Enes'i İntihara Sürükleyen Koşulları Yaratan Bizzat Bu Devlettir"

Enes'in ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildiğini belirten Ayşe, Enes gibi yüzlerce genci intihara sürükleyen koşulları hazırlayanın bizzat devlet olduğunu söyledi. "Enes Kara’nın intiharını araştırmak yerine benim gibi bu duruma karşı tepkisini ortaya koyan herkese kaldığımız yurtlar, okuduğumuz üniversiteler üzerinden soruşturmalar açılıyor" diyen Ayşe S., "İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından üniversitelere dönük hazırlanan son genelge de soruşturmaların, fişlemelerin daha da artacağının bir kanıtıdır" şeklinde konuştu.

enes kara eylemine katılan genç hakkında kyk Kredi Yurtlar Kurumu soruşturması soruşturma açıldı ayşe s. istanbul taksim