Enflasyon Hesapları Tutmayınca TÜİK'ten Yeni Adım Geldi: Herkes Kendi Enflasyonunu Hesaplayacak

TAKİP ET

TÜİK başkanlığına vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, herkesin kendi enflasyonunu hesaplayacağı "benim enflasyonum" adlı bir uygulamanın hayata geçirileceğini söyledi.

Enflasyonun da yer aldığı TÜİK verileri pazarda karşılık bulmayınca TÜİK'ten yen bir adım geldi. TÜİK başkanının görevinden alınmasıyla yerine vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, herkesin kendi enflasyonunu hesaplayacağı "benim enflasyonum" adlı yeni bir uygulamanın hayata geçirileceğini duyurdu.

Gerçekleri yansıtmadığı düşünülen enflasyon verilerine ilişkin gelen bu yeni düzenleme ile TÜFE kapsamında herkesin kendi enflasyonu ölçebileceği bir veri seti oluşturmak üzere hazırlık yapıldığını, dileyenlerin kendi tüketimine ilişkin kalemlerden enflasyonunu hesaplayabileceğini ifade edildi.

Enflasyonun en çok eleştiri alan veri olduğunu bildiklerini belirten Dosdoğru, bu kapsamda oluşturulan kurullarla ilgili yaptığı açıklamada “Biliyorsunuz, iki danışma kurulu kurduk. Bu kurullar çalışmaya başladı. Biz uluslararası metodolojiye göre veri üretiyoruz. Kendi başımıza çıkıp bunu izah etsek, konuya yakın olanlar ve iyi niyetli yaklaşanlar ikna olacak, bir kesim belki kısmen ikna olacak, bazıları ise hiç olmayacak. O yüzden danışma kurulları kuralım istedik. Akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan danışma kurulları… En çok eleştiri konusu olan verinin enflasyon olduğunu tabii ki biliyoruz. Zaten bu konuda daha önce kendi bünyemizde bir çalışma yaptık. Yöntem araştırmalar dairemiz TÜFE’yi bağımsız bir gözle baştan aşağı inceledi. İyileştirilmesi gereken alanları belirledi. Benzer incelemeyi şimdi danışma kurulundan talep edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

enflasyon veri tüik benim enflasyonum kendi enflasyon halk herkes kendi hesaplayacak dosdoğru başkan vekaleten gelen açıklama uygulama paylaştı