Enflasyon Ne Zaman Düşecek? Nebati ve Yardımcısında Kafa Karışıklığı

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile yardımcısı Mahmut Gürcan'ın enflasyon açıklamaları çelişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" teorisini hayata geçirmesiyle Türk lirasının tarihinin en değersiz seviyesine inmesi, beraberinde tarihi seviyede bir enflasyon getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre enflasyon yüzde 61,14 olurken ENAGrup verilerine göre enflasyon yüzde 140'ı geride bıraktı. 

TÜİK Mart Ayı Enflasyon Rakamlarını Açıkladı: Yükseliş Sürüyor

Enflasyonun sürekli yükselmesiyle birlikte Nureddin Nebati'nin de "yolcu" olduğuna ilişkin iddialar öne sürülmeye başlandı. 

Akşener'den Nureddin Nebati Açıklaması: Yeni Hayatında Şimdiden Başarılar


Nebati enflasyonun Aralık ayından itibaren düşmeye başlayacağını ileri sürmüştü. 

Nebati Müjdeyi Verdi: Aralık Ayından İtibaren Enflasyonun Nasıl Düştüğünü Göreceğiz


Ancak Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan enflasyonun Kasım ayından itibaren düşeceğini söyledi. İktidara 2021 yılında gelmişler gibi "göreve geldiklerinde dolardaki yüksek oynaklığı giderdiklerini" iddia eden Mahmut Gürcan, "faiz oranlarının da umut ışığı verdiğini" söyledi.

Kafa Karışıklığı Sürüyor

"Üçüncü olarak enflasyon, maalesef bu kasım ve aralık ayında almış olduğumuz kamburla birlikte yüzde 60’larda seyrediyor" diyen Gürcan, "Faizle dövizdeki oynaklığı da giderdik. İnşallah önümüzdeki günlerde de enflasyonla da mücadelemizi sürdürerek mayıs, haziran, temmuzda yatay seyre geçen enflasyonu kasımdan itibaren düşürmeye başlayacağız. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Kesinlikle umutsuz olmaya gerek yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 2002’den 2022’ye kadar yapılan çalışmalara baktığınızda bunları göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Nureddin Nebati 2021 yılının sonunda da enflasyonun Ocak ayında zirve yapacağını söylemiş, artışın sürmesiyle birlikte zirve ayı olarak Nisan ayını göstermişti. Bu kez Nebati "ertelemeyi" birkaç ay değil, 9 ay olarak belirledi ve enflasyonun düşüş tarihi için Aralık ayından sonrayı işaret etti. Nebati ve Nebati'nin başını çektiği Hazine ve Maliye Bakanlığının üst yönetiminde enflasyon konusunda kafa karışıklığının sürdüğü anlaşılıyor.

enflasyon nureddin nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı yardımcısı bakan yardımcısı mahmut gürcan ne zaman düşecek