Enteresan Tuvalet Projesi: Hem Elektrik Hem de Dijital Para Veriyor

TAKİP ET

Güney Kore'de bir bilim insanı tasarladığı tuvaletle dışkının ocağa, sıcak su kazanına ve katı oksit yakıt hücresine elektrik vermesini sağladı.

Güney Kore'de Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde (UNİST) şehir ve çevre mühendisliği alanında çalışan Dr. Cho Jae-weon tarafından geliştirilen tuvalet dışkıyı biyogaz ve gübreye dönüştürmeyi sağlıyor.

Üniversitelerde kullanılmak üzere geliştirilen tuvalet BeeVi, kampüsteki laboratuvara bağlandı. Vakum pompası sayesinde dışkıları yeraltına yerleştiren bir tanka gönderen BeeVi, burada dışkıları parçalayarak metan gazının ortaya çıkmasını sağlıyor. Ortaya çıkan gaz ile de binadaki setüstü ocağa, sıcak su kazanına ve katı oksit yakıt hücresine elektrik veriliyor.

Su kullanımını da azaltan projeyi hayata geçiren Cho, "Farklı bir açıdan düşünürsek, dışkının enerji ve gübre üretimi açısından değerli olduğunu görebiliriz. Ben de bu değerin ekolojik bir dolaşım içinde kullanılmasını sağladım" dedi.

Bir kişinin günde ortalama 500 gram dışkı yaptığını belirten Cho, bu miktarın 50 litre metan gazı üretmek için yeterli olduğunu ifade etti. Ortaya çıkan metan gazının 0,5 kilovatsaat elektrik olarak kullanılabileceğini söyleyen Cho, herhangi bir aracın 1,2 kilometre gitmesine yetecek kadar yakıta da dönüştürülebileceğini de ekledi. 

Günde 10 Ggool Kazanç 

Cho projeye ek olarak Ggool adlı bir dijital para birimi de geliştirdi. Çevreci tuvaleti kullanan herkesin günde 10 Ggool kazanabilmesini sağlayan Cho, verilen paranın kampüs içinde belirlenen alanlarda yemek yemek ve kitap almak için kullanılabileceğini belirtti.

Ggool'la alışveriş yapan öğrenci Heo Hui-jin, "Dışkıların sadece pis olduğunu düşünürken, şimdi benim için çok değerli hale geldi" dedi.

güney kore çevreci tuvalet dışkı dr cho jae weon elektrik para