Erdoğan: 4 Milyon Sığınmacının Sağlık Hizmetlerine Erişimini Kesintisiz Sürdürdük

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Küresel Sağlık Zirvesi'ne bir video mesaj gönderdi. Erdoğan, bilindik pişkinliğiyle "Sağlık bir ayrıcalık değil, herkes için bir haktır" diye konuştu.

Konuşma boyunca Türkiye'deki Çin virüsü salgını sürecine ilişkin Saray'ın pencerelerinden görebildiklerini yahut şakşakçı danışmanlarının kulağına fısıldadıklarını tekrarlayıp duran AKP'li Cumhurbaşkanı'nın sözleri arasında, bir değer ifade edebilecek olanlar şunlar:

Ülkemizde misafir ettiğimiz 4 milyon sığınmacının sağlık hizmetlerine erişimini kesintisiz sürdürdük.

Aşıya erişim konusunda küresel ölçekte ciddî adaletsizlikler yaşandığını görüyoruz. Dünya genelinde şimdiye kadar tatbik edilen aşıların yüzde 80'i yüksek veya üst-orta gelirli ülkelerce kullanıldı. Gelişmiş ülkelerde nüfusun çoğunluğu en az bir doz aşılanmışken Sahra Altı Afrika'da bu oran yüzde 1'i dahi bulmadı. Benzer vahim tablolar dünyanın 100'e yakın ülkesinde de yaşanıyor.

Türkiye olarak bugüne kadar elimizdeki aşıları diğer ülkelerle paylaşmaya gayret ettik. Yerli aşımızı hazır olur olmaz vatandaşlarımızla beraber inşallah tüm insanlığın istifadesine sunacağız. Çok taraflı finansal kuruluşların ve girişimlerin aşıya adil erişim konusundaki çabalarını destekliyoruz.

Aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmesine ve yeni tür bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır.

Dünya Sağlık Örgütüne üye herhangi bir ülkenin, bu örgütün onayladığı bir aşıyı kabul etmemesinin izahı yoktur.

Uluslararası seyahatler ve turizmin önü gerekli sağlık ve hijyen şartları sağlanarak açılmalıdır.

Son bir buçuk yılda yaşadıklarımız, bizlere uluslararası sistemde görülen aksaklıkları gidermek ve daha adil bir düzen inşa etmek bakımından çok güçlü bir ders vermiştir. Sağlık bir ayrıcalık değil, herkes için bir haktır. Evlatlarımıza daha adil, daha yaşanabilir, daha müreffeh bir dünya bırakmak hepimizin ortak görevidir. Türkiye olarak böyle bir dünyanın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz.

AKP cumhurbaşkanı Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan Küresel Sağlık Zirvesi pandemi koronavirüs covid-19 çin virüsü aşı Dünya Sağlık Örgütü turizm uluslararası seyahat sağlık hizmetleri