Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 11-Tahrip Edilen Kültürel Miraslarımız

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren ortaya koyduğu rant felsefesinin sonucu olarak, insanlık tarihinin en eski ve en görkemli toprak parçalarından biri olan Anadolu yarımadasında çok sayıda kültürel eser tahrip edildi. 

Kimi zaman facia seviyesindeki restorasyonlarla kimi zaman da sit alanlarının yerleşim yeri olarak açılmasıyla pek çok tarihi eser, geri dönüşü olmayan bir biçimde zarar gördü.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep içinde en önemli maddelerden biri olarak gördüğümüz tahrip edilen kültürel mirasımızı siz okurlarımız için derlemeye çalıştık.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 1-Türk İsmini Kaldırması

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 4-Çözüm Süreci

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 5- İstanbul Sözleşmesi

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 10-Erdoğan'ın Dış Politikadaki U Dönüşleri

Şile Ocaklı Ada Kalesi

Şile'de bulunan Cenevizlilerden kalma Ocaklı Ada Kalesi, restorasyon çalışmaları sonrasında ilginç bir görünüme kavuştu. Yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişi olan kale, AKP hükümeti döneminde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonrasında çizgi film karakteri Sünger Bob'a benzetildi. Sosyal medyada da "Sünger Bob Kalesi" olarak adlandırılan kale, ilginç görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Yılanlı Sütun

Sultanahmet Meydanı'ndaki Hipodrom’dan kalan Yılanlı Sütun’un üzerine, 2007 yılındaki restorasyon çalışmaları esnasında “Sur AŞ 2007” yazısının kazındığı anlaşıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Ne desem boş!” diye sitem ederek 2007 senesinde AKP'li Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın döneminde İBB müteahhidinin anıta kendi adını kazıdığını söyledi.

Valide-i Atik Külliyesi

Mimar Sinan'ın son eseri olarak bilinen Atik Valide Külliyesi'nin şifahanesi de AKP dönemi yapılan restorasyonla tanınmaz hale geldi.

Şifahanenin iç bahçesine bakan revakların önü tamamen camla kaplandı ve iç bahçeye otomatik kapılar yapılarak kafeteryaya çevrildi. Şifahane artık bir plazaya benziyor.

Tarsus Mescidi

Fatih Sultan Mehmet'in Çobanbaşısı olan Ali Fakih tarafından yaptırılan Tarsus Mescidi AKP döneminde yapılan restorasyondan sonra adeta yeniden yapıldı.

Tarihi Hamam

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü içinde yer alan ve Osmanlı padişahı Beşinci Murat döneminde yaptırılan tarihi hamam da restorasyonun ardından bambaşka bir görüntüyle karşımıza çıktı. 

Restorasyonda hamama pvc pencereler takıldı ve dış yüzeyi sıvanıp boyandı.

Apollon Tapınağı

Çanakkale'de bulunan tarihi Apollon Tapınağı'nın restorasyonu sırasında önce mermer tozu yüklü tonlarca ağırlıktaki tır, tapınağın üzerine çıkarıldı.Daha sonra basamakların restorasyonu sırasında beyaz beton kullanıldı. 

Sinan Paşa Külliyesi

435 yıl boyunca kimsenin aklına gelmeyen AKP iktidarının aklına geldi. Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinan Paşa Külliyesi'nde yük taşıyan kamyonların girip çıkabilmesi için tarihi duvarlarından birini yıkıp, kapı yaptılar.

 Battal Gazi Külliyesi

 Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi modern dokunuşlarla daha kullanışlı(!) bir hale getirildi.

Restorasyon sırasında külliyeye bir amerikan mutfak dahil edildi. Normalde mermer olan sütunlar yerine beton sütunlar yapılan külliyeye bir de modern tuvaletler dahil edildi.

Sümela Manastırı

Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı'nın restorasyonu tam 16 yıl sürdü. Yılan hikayesine dönen restorasyon en nihayetinde bir kaçak kat ile son buldu.

Restorasyon yerine resmen inşaat yapılan manastırda, kütüphane ve öğrenci odalarının bulunduğu yere kaçak kat çıkıldı.

İshak Paşa Sarayı

1685 yılında tamamlanan İshak Paşa Sarayı'na cam tavan eklendi. Sarayı görmeye gelen turistler tarafından da yadırganan şeffaf cam tavan, sarayın tarihi dokusuna aykırı.

Yetkililerin açıklamalarına göre, yapılan bu cam tavan hem güneş ışığını kırarak tarihi eserleri güneş ışığından koruyacak nitelikte hem de olumsuz hava koşullarının sarayın tarihi yapısını kötü etkilemesini önleyeceği için yapılmış.

Hatay Arkeoloji Müzesi, Roma Mozaikleri

Dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanına sahip müzede, mozaiklerin büyük bir çoğunluğu yanlış restore edildi. Örnekte görüldüğü gibi mozaiklerin eski hali ile yeni hali arasında çok ciddi farklar meydana geldi.

Ayasofya Orhan Camii

Tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan Bursa İznik'teki Ayasofya Orhan Camii'nin eski tuğla duvarlarına da restorasyon adı altında cam kapı monte edildi. Aynı zamanla kubbeleri de betonla sıvandı.

Mesnevihane Camii

 1844 yılında Fatih'te inşa edilen Mesnevihane Camii'nintarihi dokusu, restorasyon sonrası yok oldu. Restorasyon sonunda üzerine beton sıva yapılarak tümüyle beyaza boyanan cami, AKP döneminde inşa edilen herhangi bir eser gibi ruhsuz bir yapıdan başka bir şey değil.

Süheyl Bey Camii

1591 yılında, Beyoğlu Fındıklı'da, Süheyl Bey tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan camii sekizgen planlı ve kubbeliydi.

Restorasyondan sonra cami camla kaplandı ve sekizgen yapısı bozuldu. 

 

Aspendos Antik Tiyatrosu

Antalya’da dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’nda basamaklar ve oturaklar, orijinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edildi. 

Hasankeyf

ünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olup, 12 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyetin izlerini taşıyan önemli bir arkeolojik alan olarak bilinen Hasankeyf, AKP iktidarının elinde beton ormana dönüştü.

Serimiz devam edecek... 

Serimiz devam edecek... Erdoğana Oy Vermemek İçin 66 Sebep kültürel miras restorasyon restorasyon faciası restorasyon rezaleti