Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 19-Uygur Türklerinin Soykırımcı ÇKP'ye İade Edilmesi

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

AKP istibdadı Türkiye'ye geldiği 2002 yılından bu yana birçok zarara yol açtı.

Bu zararlardan biri, dış Türklerle kurulan ilişkilerin zayıflaması ve Türk halklarının Rusya, İran, Çin gibi soykırımcı diktatörlüklerdeki hak arayışlarının yok sayılması oldu.

Özellikle Batı ile arasının bozulması sonrasında, AKP Asya'ya yönelerek yeni ticari partnerler aramaya başladı.

Son yıllarda Çin ile ticaret ilişkilerini güçlendirmek için çaba sarf eden AKP yönetimi, bu çabaların en somut örneği olarak Soykırımcı Çin'in Kuşak ve Yol Projesi'ne dahil olmak istedi. 

Çin'in Uygur bölgesindeki soykırım politikaları, dünya genelinde büyük bir tepkiyle karşılanırken, Doğu Türkistan'da yaşayan yaklaşık 15 milyon soydaşımızın da içinde bulunduğu Uygur halkı, Çin tarafından sistematik bir şekilde soykırıma uğratıldı. Ancak, AKP iktidarı bu konuda sessiz kalmayı tercih etti hatta ,Pekin'in talep ettiği Uygur Türklerini soykırımcı rejime iade etti.

Türkiye Dünya'da En Çok Uygur Türkünü Çine İade Eden İkinci Ülke

 

Soykırımcı Pekin Rejimi, Doğu Türkistan’daki zulümden kurtulanların yaşadıklarını anlatmamasına yönelik, özellikle diplomatik açıdan kendisine muhtaç olan ülkelere, iade baskılarını sürüdürüyor.

Bu kapsamda, Türkiye 397 Uygur’u Çin’e teslim ederek, İslam ülkeleri arasında birinci, dünyada ise ikinci sıraya yerleşti.

Çin, Doğu Türkistan’da milyonları kamplara kapatarak, duvarlar ardında yaşananları anlatmamaları adına ülke dışına kaçan Uygurlar’ı yakalamak için çaba harcıyor. Bu amaçla belirli ülkeler üzerinde hem siyasi hem ekonomik şantaj yapmaktan çekinmeyen rejimin iade aldığı kişi sayısının bin 700’ü aştığı ortaya çıktı.

 

Uygur Human Rights Project’in verilerine göre, şimdiye kadar 425 Doğu Türkistanlı’yı Çin’e iade eden Tayland bu alanda dünyada ilk sırada yer alırken, Tayland’ı 397 sınır dışı ile Türkiye izledi. İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin, sınır dışı listesinin ilk dört sırasında yer almaları dikkat çekti.

Prof. Timur Kuran, bu duruma dikkat çekerek, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan Pakistan, Mısır, Malezya ve Türkiye gibi ülkelerin 1997-2021 döneminde zulümden kaçan Uygur Türklerini Çin’e iade etmelerinin vicdansızlık olduğunu belirtti.

1997-2021 döneminde zulümden kaçan Uygur Türklerini Çin’e iade eden ülkeler listesinde ilk dört: Pakistan, Mısır, Malezya ve Türkiye. Dördü de İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi. Bu ne vicdansızlık? Utanmamak mümkün değil” 

ÇKP zulmü tüm dünya tarafından kabul edilirken, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 2015 yılında gerçekleştirdiği ziyarette işgal altındaki Doğu Türkistan'ı Sincan olarak telaffuz etmiş ve insanların mutlu bir yaşam sürdürdüğünü iddia etmişti. 2019 yılında da hepimizin yüzünü kızartan şu açıklamayı yapmıştı:

“Türkiye, Türk-Çin ilişkilerindeki uyumu kimsenin bozmasına izin vermez. Türkiye aşırılığa kesin bir şekilde karşıdır ve Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi arzu etmektedir”

"Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur özerk bölgesinde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol açtı. Medyada dolaşan, büyük bir kısmı da yalan ya da istismar olan bu haberlerden sonra İstanbul'da asla tasvip etmediğimiz olaylar yaşandı. Ülkemize gezmeye, yaşamaya gelen Doğu Asyalı tüm misafirlerimizin can ve mal güvenliği bizim namusumuzdur. İstanbul'da yaşanan provokatif olaylar bize yakışmaz. Provokatörlerin oyununa gelmeyin"

Ancak, bu iddia, Çin’in yürüttüğü baskıcı politikaların gerçekliğiyle çeliştiği için eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik işbirliğini güçlendirmek istediğini belirtmişti.

AKP'nin ikinci adamı Binali Yıldırım ise, Babala TV'de şu skandal sözleri sarf etmişti:

"Doğu Türkistan konusu çok hassas bir konu. Bizim bu konuda düşüncemiz çok açık ve net. Çin'in egemenliği, toprak bütünlüğü bizim için çok önemli. Doğu Türkistan'da soydaşlarımız, kardeşlerimiz var ama teröre bulaşırlarsa, toprak bütünlüğü, egemenliğe açıkça karşı çıkarlarsa biz onlara olumlu bakmayız."

Batılı ülkeler, ÇKP’nin Uygurlara yönelik politikalarını “yüzyılın en büyük insanlık suçu” olarak nitelendirirken, Pekin rejimi iddiaları reddediyor. Çin, toplama kamplarına gönderilen yüzbinlerce Uygur’un “rehabilite” edildiğini ileri sürerken, birçok batılı ülke insan hakları ihlallerinden dolayı Çin’e yaptırım uyguluyor.

Uluslararası camia, AKP hükümetini Uygur Türklerine destek olmaya ve Çin'in insan hakları ihlallerine karşı tavır almaya çağırıyor. Ancak AKP yönetimi, Çin ile güçlü ticari bağlarını korumak adına, Uygur Türklerinin soykırıma uğramasını görmezden geliyor.

 

 

Erdoğana Oy Vermemek İçin 66 Sebep uygur türkleri Doğu Türkistan çin Pekin Soykırımcı Çin soykırımcı toplama kampı