Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 20-Erdoğan'ın Büyükelçileri

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlatıyor.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 1-Türk İsmini Kaldırması

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 19-Uygur Türklerinin Soykırımcı ÇKP'ye İade Edilmesi

AKP istibdadının en çok zarar verdiği yerlerden birisi de Türk dış politikası oldu. Geçmişte zaman zaman sorunlar yaşansa da Türk devleti dünyada saygıyla tanındı. Ancak AKP istibdadında dış politika bir iç siyaset malzemesi haline geldi. İç siyasette oy toplamak için dış politikada olmadık işler yapıldı.

Pek tabii bununla berabar AKP istibdadı, kendi politikalarına karşı çıkan yetişmiş hariciye kadrosunu da tasfiye etti. Yetişmiş kadro "monşerler" denilerek kötülendi ve "monşerlerin" yerini AKP'liler aldı.

Bu süreçte büyükelçilikler AKP'lilerin arpalığı haline geldi. Eski AKP milletvekilleri, vekil adayları, bakan danışmanları, milletvekili akrabaları binlerce Euro maaş ile büyükelçi, müşavir ve ataşe yapıldı.

Üstelik 2019 yılında Cumhurbaşkanı tarafından geri alınmadıkça büyükelçilik unvanının ölene kadar taşınmasını öngören bir düzenleme de yasalaştırıldı.

Mevcut büyükelçiler arasında AKP'li milletvekillerinin yanı sıra, bakanların, milletvekillerinin hatta belediye meclis üyelerinin akrabaları da var. 

Ülkücü Katili Büyükelçi

AKP istibdadı MHP ile ittifak kurmuş olsa da Türk milliyetçiliğine düşmanlıktan vazgeçmedi. Nitekim 2002 yılında AKP'den İzmir Milletvekili aday adayı olan adaylığı gerçekleşmese de Erdoğan'a danışman yapılan Ozan Ceyhun 2020 yılında Avusturya Büyükelçiliğine atandı.

Ozan Ceyhun'un tek özelliği bu değil. Ceyhun, Almanya'dan Yeşiller ve SPD üyesi olarak Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapmış ve sözde Ermeni soykırımı tasarılarına destek vermişti. 

Ancak Ceyhun'un bir özelliği daha var ki bu kadarına pes dedirtiyor. Ceyhun, 1980 yılında ülkücü Mustafa Eroğlu’nun öldürülmesiyle ilgili davada cinayet suçlamasıyla yargılanmıştı. 

Fetullah Gülen'e Ödül Veren Büyükelçi

Bu yıl, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Büyükelçiliğine eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Osman Koray Ertaş atandı. Gana Büyükelçiliğine, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Güngör atandı.

Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele ettiğini iddia eden AKP istibdadında, İran Büyükelçiliğine bir dönem terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’e “Üstün Hizmet Ödülü” veren Türkiye Yazarlar Birliği’nin eski başkanı ve Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hicabi Kırlangıç getirildi.

Angola Büyükelçiliğine Dışişleri Bakanlığında bilişim konularından sorumlu genel müdür yardımcısı Ufuk Ekici, Etiyopya Büyükelçiliğine Kuzeydoğu Akdeniz Genel Müdür Yardımcısı Berk Baran, Portekiz Büyükelçiliğine Enformasyon Genel Müdürü Murat Karagöz ve Kazakistan Büyükelçiliğine Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Kapucu atandı.

Erdoğan, geçen yılın son gününde de benzer atamalara imza atarak tepki çekmişti. 31 Aralık 2022 tarihli atama kararları kapsamında, Brezilya Büyükelçiliğine, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Akça atandı.

SETA Direktörü Büyükelçi

Somali Federal Cumhuriyeti Büyükelçiğine, AKP'nin sözde düşünce kuruluşu olan SETA Vakfı’nda Dış Politika Direktörü olarak görev yapan, yandaş gazetelerde yazılar yazan, sosyal medya hesaplarından AKP yandaşı paylaşımlara imza atan Ufuk Ulutaş atandı.

Adayı Adayı Olmak Bile Yetiyor

Aynı kararlar kapsamında Tacikistan Büyükelçiğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun eski Özel Kalem Müdürü Umut Acar atandı.

AKP'de görevli olmanın ötesinde aday adayı olmak bile birçok imkanın kapısını açıyor. AKP Milletvekili adayı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Zagreb Büyükelçiliği’ne getirildi.

Eski Cumhurbaşkanı Danışmanı Tuba Nur Sönmez, Kuveyt Büyükelçisi oldu.

Diyanet'ten Transfer

Macaristan Büyükelçiliği’ne eski AKP Milletvekili aday adayı Gülşen Karanis Ekşioğlu atandı. Büyükelçiliklere bir transfer de Diyanet’ten yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehmet Paçacı, İslamabad Büyükelçisi oldu.

Egemen Bağış, Şaban Dişli, Merve Kavakçı ve Daha Nicesi...

AKP istibdadı mensuplarının doğrudan büyükelçi olarak atanması uygulaması, önceki yıllarda da görüldü. AKP kurucu üyesi ve eski Milletvekili Murat Mercan, Washington Büyükelçisi oldu.

Rıza Sarraf’tan çikolata kutusu içinde rüşvet aldığı iddia edilen eski AB Bakanı Egemen Bağış Çekya Büyükelçiliği’ne getirildi.

Darbeci general Mehmet Dişli’nin kardeşi, eski AKP Genel Başkan Başdanışmanı Şaban Dişli, bir dönem Lahey Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Eski AKP Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Cahit Bağcı da Bakü Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Bağcı ayrıca Türkiye Maarif Vakfı’nın da mütevelli heyeti üyesi.

Fazilet Partisi’nden 1999’da seçilen ilk başörtülü milletvekili Merve Kavakçı da büyükelçi oldu. İzinsiz ABD vatandaşı olduğu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan ve milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, Erdoğan tarafından Kuala Lumpur Büyükelçisi olarak atandı.

AKP kontenjanından eski RTÜK Üyesi Hamit Ersoy, Brunei Büyükelçiliğine getirildi. Avrupa Parlamentosuna başörtüsüyle giren ilk kadın milletvekili olan Mahinur Özdemir, Cezayir Büyükelçisi olarak atandı.

Eski AKP Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Pekin Büyükelçisi oldu.

Endonezya Büyükelçisi Aşkın Asan da eski AKP Milletvekili. Aynı ülkeye daha önce de bir başka eski AKP Milletvekili Zekeriya Akçam büyükelçi olarak atanmıştı. 

AKP’nin bir diğer eski milletvekili Tülin Erkal Kara da 2016’da Makedonya’ya büyükelçi olarak atandı.

Eski Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Körfez Ülkeleri Temsilcisi, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Göksu ise Katar Büyükelçisi olarak görev yapıyor.

Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı olan ve daha sonra AKP istibdadıyla sıkı ilişkiler geliştiren Metin Feyzioğlu ise Kıbrıs Büyükelçisi olarak atandı.

Eski AKP Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Lüksemburg Büyükelçisi olarak görev yapıyor.

Eski Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Hami Aksoy, Belgrad Büyükelçisi olarak atandı.

Eski Kızılay Genel Müdürü ve eski AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 2020’de Tanzanya Darüsselam Büyükelçisi olarak atandı. Güllüoğlu 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında geçici olarak çağrılmıştı. 

Tüm bu süreçlerde Türk dış politikası giderek biraz daha kötüleşti. Bu büyükelçilerden kimisi gittikleri ülkenin dilini kimisi de İngilizce dahi bilmiyordu. 

AKP istibdadı iç siyasete yönelik dış politikada başarı masalları anlatsa da 20 yıllık istibdad döneminde Türk dış politikası liyakatsiz siyasetçilerin de etkisiyle çöktü. 

erdoğan 14 mayıs seçimleri erdoğana oy vermeme sebepleri erdoğana oy verme sebepleri erdoğana oy verilir mi büyükelçiler Egemen Bağış şaban dişli aşkın asan dış politika