Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 23-İnternet Yasakları

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlatıyor.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 1-Türk İsmini Kaldırması

AKP istibdadı ve Erdoğan iktidarlarının ilk yıllarından itibaren özgür düşünceden pek hazzetmedi. 

İnsanların düşüncelerini ifade ettiği Twitter, Ekşisözlük, YouTube gibi platformlar Erdoğan'ın hep hedefinde oldu. Elbette neredeyse sonsuz bir kaynak olan internette zararlı içerikler de yer aldı. Hatta bu içeriklerde Türk milletine ve Büyük Türk Başbuğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e de hakaretler edildi. Ancak AKP istibdadı bu tür yıkıcı-bölücü faaliyetleri genellikle görmezden gelerek daha çok istibdada yönelen eleştirilerle uğraştı. 

AKP istibdadının internete yasak koymaya başlaması 4 Mayıs 2007'de, TBMM'de kabul edilen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile başladı.

Kanun, 23 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve Ekim 2008'e kadar 1000'den fazla internet sitesine erişim engellendi. 

"Ben Giriyorum, Siz de Girin"

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın bu konudaki düşüncelerine en güzel örneklerden birisi 2008 yılı sonunda Hindistan gezisi sırasında gazetecilere sohbetinde, Youtube'un yasaklı olduğunun anımsatılması üzerine "Ben giriyorum, siz de girin" sözleri oldu. Erdoğan, hazzetmediği bir platforma gelen yasağı delmeyi salık veriyordu.

Erdoğan Twitter'la Tanışıyor: Baş Belası

Haziran 2013'te Türkiye'de Gezi Parkı protestoları başladı. Yüz binlerce insan AKP istibdadına karşı sokağa çıktı.

AKP Genel Başkanı Erdoğan, 2 Haziran 2013'te, Gezi Parkı protestoları ile ilgili bir açıklamasında, "Twitter bir baş belası. Sosyal medya denen şey toplumun, toplumların baş belasıdır. Twitter'da bu denli yalanlar, yok kalaşnikofla saldırıyorlar. Siz bunu yazarsınız yalanlamayı okumayanlar ne olacak" dedi.

Erdoğan'ın Twitter'a düşmanlığı hiç bitmedi. Gezi Parkı protestolarındaki durumu aklından çıkartmayan Erdoğan, 17 Mart 2014'te "Twitter mivitır, hepsinin kökünü kazıyacağız. Efendim işte, uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünü görecekler" dedi.

Erdoğan'ın bu ifadelerinden bir gün sonra, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi kararı ile Twitter'a Türkiye'den ilk erişim engellendi.

Ancak Anayasa Mahkemesi, Twitter'e erişimin engellenmesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na gönderildi.

Erdoğan ise adeti olduğu üzere Anayasa Mahkemesi'nin kararını; "Karara uymak durumundayız, ama saygı duymak zorunda değilim, saygı duymuyorum. Bunun özgürlükle alakası yok" şeklinde yorumladı. 

Wikipedia Yasağı

29 Nisan 2017'ye gelindiğinde Bilgi Teknolojileri Kurumu, ‘wikipedia.org’ alan adına erişim engeli getirdi.

Erişim engeli kararının gerekçesinde Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle yasak konduğu vurgulandı. Kararda söz konusu iki içeriğin kaldırılması durumunda Wikipedia'ya erişim engelinin kaldırılacağı da kaydedildi.

Site, yaklaşık 3 yıl kapalı kaldı. Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki kararı ile 15 Ocak 2020'de erişime açıldı.

"Uyuşturucu Müptelalığı"

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın internete olan düşmanlığı bitmedi. Erdoğan 2017'nin sonunda, "İnternet kafeler vardı; şimdi iş, evlerde kurulur hale geldi. Artık internetler eve yerleşti. Zehir evin içine girmiş vaziyette. Bu tehlikeden kurtulmamız lazım. Bu çok ciddi bir uyuşturucu müptelalığı. Bu noktada çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

RTÜK Denetimi

Öte yandan yasal düzenlemeler de devreye alındı. AKP istibdadının sansür kurumu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK), internet üzerinden yapılan her türlü görüntülü ve sesli yayın üzerinde denetim yetkisi veren yasa 2018 yılının Mart ayında kabul edildi. Yasa aynı ay, Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İnternetin denetlenmesine ilişkin tartışmalar bununla da son bulmadı. Erdoğan, 30 Mayıs 2019’da “Yargıda Reform Strateji Belgesi”ni açıklarken erişim engelleme usullerini de gözden geçirdiklerini belirtti. Erdoğan, “İnternet sitesinin tamamına değil, sadece engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkân verecek bir düzenleme yapılacaktır. Böylece uluslararası standartlara uygun bir mevzuat altyapısına kavuşmuş olacağız” dedi.

Sosyal Medya Teröristleri

Ancak bu sözler havada kaldı. Haziran 2020'de Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu yayımlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, "Özellikle kriz dönemlerinde sosyal medyada bilgi kirliliği giderek artmaktadır. Bu tip dönemlerde provokasyon gerçekleştirmek isteyen sosyal medya teröristleri, sanal ortamı oldukça etkin kullanmaktadır" ifadelerini kullanarak insanları sosyal medya teröristi olarak yaftaladı.

"Düzene Sokulması Şart"

AKP Genel Başkanı Erdoğan 1 Temmuz 2020'de, "Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. Burada üzerinde durmamamız gereken asıl konu, özellikle sosyal medya mecralarının nasıl olup da böyle bir kokuşmuşluğun aracı haline dönüştükleridir. Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlarının alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şart" dedi.

Erdoğan'ın sözleri talimat kabul edildi. 31 Temmuz 2020’de, sosyal medya platformlarına ilişkin yasal düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlara Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Bunun sağlanmaması karşısında idari para cezaları ve çeşitli yaptırımlar tanımlandı.

Ancak sosyal medya platformları uzunca bir süre bu konuda temsilci belirlemeye yanaşmadı. Taraflar arasındaki görüşmelerden sonra platformlar temsilci belirlemeyi kabul etti.

"Sosyal Medyaya Hiç Olumlu Bakmıyorum"

Ancak bununla bitmedi, Erdoğan 12 Ağustos 2021’de “Sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum, Meclis’in açılması ile birlikte bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum. Çünkü bunlar salim akılların veya aklı selimlerin hedefini adeta saptırıyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın sözleri yine talimat kabul edildi.

1 hafta sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda ‘Sosyal Medya Başkanlığı’ kurulacağı; sosyal medyadan hakarete 2 yıl, yalan haber yayana da 5 yıl hapis cezası verileceği ileri sürüldü

29 Ağustos 2021’de ise Erdoğan, “Twitter gibi sosyal medya platformlarının burada sadece kuru kuruya bir ofis açmasını kastetmiyoruz. Gelecekler, burada personeliyle, her şeyiyle bulunacaklar ve herhangi bir ihlal durumunda cezası da verildiği zaman bu cezaları da tahsil edilecek. Şu an itibarıyla bakıyorsunuz Twitter’ın, Facebook’un, hiçbirisinin herhangi bir yanlış iş yaptıkları zaman muhatap alınabilecek bir özellikleri yok. Biz bunlarla uğraşamayız. Bedel ödeyecekler. Başka çaresi yok bu işlerin” dedi.

İnternet Yavaşlatmaları

Öte yandan yaşanan toplumsal olaylarda AKP istibdadı yeni bir yöntem daha keşfetti. 

Toplumsal bir olay olduğu zaman internette, bilhassa Twitter'da yavaşlatmaya gidildi. 

Bunun son örneği 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremleri sonrasında görüldü. 8 Şubat'ta AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın konuşmasından sonra internette yavaşlatmaya gidildi. 

Halk, enkaz altındaki yakınlarına ulaşmaya çalışırken internetin yavaşlatılması büyük tepki çekti.

Son Kurban: Ekşi Sözlük

AKP istibdadının son kurbanı ise Ekşi Sözlük oldu. 

21 Şubat 2023'te Ekşisözlük'e erişim engeli getirildi.  BTK’nın sorgu sayfasında “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Erişim engeli kararının, 5651 sayılı yasanın 8/a maddesinde düzenlenen milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle alındığı belirtildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla 21 Şubat'ta erişim engeli getirilen Ekşi Sözlük hakkındaki karar 2 Mart'ta kaldırıldı. Ekşi Sözlük CEO'su Başak Purut da erişim engelinin kaldırılmasını sosyal medya hesabından duyurdu.

Ancak Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğiʼnin Ekşi Sözlük'e getirilen erişim engeli kararını kaldırmasına yapılan itirazı inceleyen 5. Sulh Ceza Hakimliği itirazı onaylayarak Ekşi Sözlükʼe erişim engeli getirilmesini 3 Mart'ta kesinleştirdi.

Ekşi Sözlük o zamandan beri hala yasaklı. Wikipedia'nın 3 yıl kapalı kaldığı Türkiye'de Ekşi Sözlük'ün ne zaman açılağı bilinmiyor.

TamgaTürk'e Gelen Erişim Engelleri

AKP istibdadının internet yasaklarından TamgaTürk de sık sık nasibini alıyor. TamgaTürk'ün AKP istibdadına ilişkin gerçekleri yazdığı birçok habere erişim engeli getirildi.

TamgaTürk ise bu erişim engellerini haberleştirdi. Zaman zaman habere erişim engeli getirilmesi ile ilgili habere de erişim engeli getirildiği oldu. Hatta bazen bu habere bile erişim engeli geldi. Tüm bu engeller TamgaTürk'ün gerçekleri yazmasını durduramadı.

Hür yarınlarda görüşmek dileğiyle...

Serimiz devam edecek...

erdoğan erdoğana oy vermemek için sebepler internet yasakları ekşisözlük yasağı wikipedia yasağı twitter yasağı wikipedia twitter ekşisözlük yasak erdoğana oy vermeli miyim erdoğana oy verilir mi erdoğana neden oy vermemeliyim erdoğana neden oy vermeliyim