Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 25-Polis İntiharları

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında Türkiye'de birçok skandal yaşandı.

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlattı.

Şüphesiz ki bu sebeplerin en önemlilerinden biri, polis intiharları.

Emniyet Teşkilatı, vatandaşının can ve mal güvenliğini koruyup kamusal alanda huzuru tesis etmeyi kendine görev saymış kahraman bir kurumdur. Ancak Türk siyasi tarihinde çoğu zaman iktidara gelen partilerin bir "aparatı" olarak kullanılan Emniyet Teşkilatı; kimi zaman amiriyet ve müdüriyetten yapılan baskılar sonucu ana görevinden uzaklaştı ve gücünü kendi vatandaşına karşı kullanmaya mecbur bırakıldı.

Vatandaş ile Polis Arasındaki Güven Bağı Neredeyse Yok Oldu

Türk Polisi'nin, AKP döneminde yaşadığı en kötü muamelesinin en önemli örneklerinden biri, barışçıl protestolarda vatandaşa karşı şiddet kullanmaya zorlanmalarıydı. Kendi istibdadını millete dayatmak isteyen Saray rejimi, bu zorlamalarla vatandaşın polise karşı olan saygısını kaybetmesine neden olurken, vatandaş ile kolluk arasındaki güveni zedeledi. Tüm bunlara ek olarak bürokratik engellemeler ve ihraç ile tayin baskısı sebebiyle yapılan mobbingler, polisin zaman zaman görevini yapamamasına sebep oldu.

AKP iktidarının polis teşkilatına yönelik tavrı, özellikle son dönemlerde daha fazla gündeme geldi. Özellikle polis teşkilatında yaşanan intihar olayları, AKP iktidarının polis teşkilatına olan yaklaşımının eleştirilmesine neden oldu. Polis teşkilatındaki iş yükü ve bürokratik engellerin yanı sıra, intiharların sebebi olarak mobbing uygulamaları da gösterildi.

2002-2022 Emniyet Genel Müdürlüğü personeli olarak görev yapan bin 109 kişiden, 972'si polis memuru, 58'i bekçi, 21'i polis amiri ve 43'ü GİH personeli intihar etti. Bu istatistiklere göre, geçmiş yıllarda genellikle iki haftada veya bir haftada bir güvenlik görevlisi intihar etmişken, koronavirüs pandemisi döneminde bu sayı bir haftada ortalama 2'ye yükseldi. 2021 yılında ise intihar sayısı 108'e çıkarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Polislerin Karşı Karşıya Kaldığı Problemler

Polis teşkilatı içerisindeki kronikleşen problemler karşısında polislerin çaresiz kaldığı ve kendilerine destek sunacak bir polis sendikasının bulunmadığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle, polisler idarecilerin ‘keyfi ve hukuksuz istekleri’ altında ezilmeye mahkum bırakılıyor ve yaşadıkları sorunları damgalanma korkusuyla dışarı yansıtmaya çekiniyorlar. Ayrıca, bir çözüm yolu bulamayan birçok polis de çareyi intihar etmekte buluyor.

İntiharların Ana Nedenleri

Polislerin karşı karşıya kaldığı sorunlar arasında çalışma ve uyku düzensizliği, esnek çalışma sisteminin sokakta görev yapan polisler için uygulanmaması, fazla çalışma ücreti adı altında verilen düşük ücretler, emniyet mensuplarının çalışmalarının karşılığını alamamaları, mobbingin katılaşarak artması, çalışma koşullarının ağır olması, Emniyet Sendikasına karşı çıkan hükümet ve EGM’nin sorunları dinleyecek ve çözüm üretebilecek bir mekanizmayı oluşturmaması gibi nedenler öne çıkıyor.

Kötü Yönetim, Zorbanın Cezasız Kalması, Mağdurun Şikâyetten Korkması

Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı İlhan İşman, Türkiye'deki en yüksek intihar oranına sahip meslek gruplarından birinin polisler olduğunu söyleyerek, "Derneğimize çok sayıda başvuru olmasına rağmen, meslek içinde damgalanma korkusundan dolayı psikolojik rahatsızlıklarını gizledikleri, bu nedenle de yeterince başvuru olmadığı kanaatini taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

İşman, mobbingin üç ana nedeninin kötü yönetim, zorbanın cezasız kalması ve mağdurların şikayet etmekten korkmaları olduğunu belirtti. Ayrıca, ülkemizde mobbingle mücadele için müstakil bir kanunun bulunmaması ve zorbaların zarar görmemesinin mobbing davalarında haksız zenginleşme gibi komik cezalara yol açtığını da vurguladı.

İşman, kamu kurumlarında çalışanlara yönelik mobbingin önlenmesi için Başbakanlık tarafından hazırlanan bir genelgenin olmasına rağmen uygulanmadığını söyledi. Bu genelge, mobbingin önlenmesi için gereken tedbirleri belirtiyor ancak uygulama noktasında sorunlar yaşanıyor.

Alo 170 verilerine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları mobbing şikayetleri açısından sıralamada her yıl dördüncü veya beşinci sırada yer almaktadır. İşman, polisler arasında çok sayıda intihar vakası yaşandığına dikkat çekerek, intiharların kök nedenlerinin ortaya çıkarılması ve ihmali olan kişilerin cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Erdoğana Oy Vermemek İçin 66 Sebep emniyet genel müdürlüğü polis intiharları polis intihar