Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 29-Baroların Bölünmesi

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlatıyor.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 1-Türk İsmini Kaldırması

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 28-Atatürk'ün Adının Silinmesi

AKP Genel Başkanı Erdoğan her muhalif gruba olduğu gibi barolara da iktidarı boyunca düşmanlık güttü.

Geçmişte Fetullahçılarla iş birliği yapan AKP istibdadı yargıyı bu yolla kontrol altında tutmaya çalıştı. Ancak yargıya sızan Fetullahçılar bir süre sonra kendi hain emelleri için hareket etmeye başladı. 

Yargının bir diğer ayağı olan avukatların birlik halinde olmasından da rahatsız olan AKP Genel Başkanı Erdoğan, baroların bölünmesini istedi. 

Bu kapsamda Erdoğan 29 Haziran 2020'de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Demokrasiye aykırı, hakkaniyete aykırı, dünyadaki örneklerine aykırı, milletimizin beklentilerine aykırı uygulamaların adı siyasette hak arayışı değildir. Köşeleri tutmuş, menfaatperestliklerini ideolojik söylemlerin arkasına gizleyenlerin ülkenin önünü tıkamasına daha fazla göz yummayacağız.

Bu tartışmaların son örneklerinden birini meslek örgütleri, özellikle barolarla ilgili yapmayı planladığımız reform konusunda yaşıyoruz. Barolar başta olmak üzere meslek örgütlerinin sağlıksız yapıları, temsilde adalet başta olmak üzere faşizan yönetim yapıları sorunlar yaratıyor. Bizim hukuki düzenlemeyi yapmak yasama olarak meclisin asli görevi. Temsil düzeyi yüksek bir baro yapısı oluşturmakta kararlıyız.

Çoklu baro yönetimi üzerinde duruyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız kanun teklifini yarın sabah veriyorlar. İnşallah bu düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçireceğiz. Milletimiz bizden eksikleri tamamlamamızı, yanlışları düzeltmemizi bekliyor. Sorumluluğumuzun vicdanımıza, ülkemize ve milletimize karşı olduğunu gayet iyi biliyoruz. Attığımız her adımda milletimizin beklentilerini, ilgili tarafların görüşlerini, fayda maliyet analizini göz önünde bulunduruyoruz.

Kendimize göre doğru kabul ettiğimiz kimi hususlarda farklı, haklı değerlendirmeler gördüğümüzde hiç yüksünmeden düzeltme yoluna da gidiyoruz. Ülkenin ve milletin hayrına yürüttüğümüz çalışmalara katkı vermeyenlere sadece gölge etmeyin başka ihsan istemez diyoruz."

Erdoğan'ın bu konuşması AKP istibdadı mensupları için talimat oldu. Çoklu baro yasası 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Avukatlar ise çoklu baro yasasına karşı Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri düzenledi. İstanbul'daki protestoda avukatlar polis ablukasına alındı. Polis ve avukatlar arasında zaman zaman gerilim yaşandı.

Ankara'da da avukatlar Ankara Adliyesi'nde eylem düzenledi.

Baroların tüm çabalarına rağmen Meclis’ten geçerek yasalaşan ’çoklu baro’ kanununun yürürlüğe girmesinin üzerinden geçen zamana karşın sadece İstanbul’da ve Ankara 2 No'lu barolar kurulabildi.

Hukukun Üstünlüğü Platformu’ndan Şengül Karslı, Necati Ceylan, Niyazi Paksoy ve Cavit Tatlı’nın öncülüğünde 2 bin 53 imza ile kurulan İstanbul 2 no'lu Barosu’na AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız gibi isimlerin de üye olması, yasaya karşı çıkan barolar tarafından siyasetin çoklu baro sistemine yansıması olarak yorumlandı.

Ankara'da ise AKP istibdadının tüm baskısına karşın güçlükle kurulan Ankara 2 No’lu Baro’nun üye sayısı 2 binin altına düştü. Türkiye Barolar Birliği, 5 Haziran'da asgari avukat sayısının sağlanması için baroya altı ay süre verdi. 

Şubat 2023'te ise Adalet Bakanlığı, AKP istibdadının kontrolündeki Adalet Bakanlığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazdığı yazıyla adliye binalarındaki tabelalarda ve yazışmalarda Ankara Barosu adının değiştirilmesini istedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilen talep, başsavcılık tarafından da Ankara Barosu’na gönderildi.  

AKP istibdadının yargıyı bölmek ve kontrol altında tutmak için çıkarttığı yasalardan birisi olan çoklu baro sistemi henüz tutmadı. AKP yandaşı avukatlar dahi 2 No'lu barolara ilgi göstermedi. 

İstibdadın devamı halinde ise baroların durumu ne olur bilinmez...

Serimiz devam edecek...

çoklu baro çoklu baro sistemi erdoğana oy vermemek için sebepler erdoğana oy verme sebepleri erdoğana oy vermeli miyim erdoğana oy verilir mi erdoğana neden oy verilmez erdoğana neden oy verilir erdoğan istanbul barosu ankara barosu