Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 32-Vekillerin Millete Yük Olması

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında Türkiye'de birçok skandal yaşandı.

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlattı.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 30-İdlib Saldırısı

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 31-Çocuk Açlığı

Şüphesiz ki bu sebeplerin en önemlilerinden biri, halkın iradesini temsil etmek ve yasama faaliyetlerine katılmak üzere seçilmiş vekillerin görevlerini yapmaması, ve hatta millete yük olması.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de milletvekilleri, yaptıkları görevin önemi ve sorumluluğu nedeniyle bazı haklara ve imkanlara sahipler.

Bu haklar ve imkanlar, milletvekillerinin görevlerini rahatça yapabilmeleri, hukuki koruma sağlanması ve maddi olarak desteklenmeleri amacıyla verildi. Bunların arasında yargı dokunulmazlığı, yüksek maaş, ek ödenek, “rahat” emeklilik, siyah pasaport ve silah taşıma gibi unsurlar yer aldı.

Ancak milletvekillerinin hakları ve imkanları zaman zaman kamuoyunda tartışma konusu oldu. Bu tartışmaların nedenleri arasında milletvekillerinin haklarının "bol" geldiği milletvekillerinin haklarının halkın yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara duyarsız olduğu, milletvekillerinin haklarının anayasal ilkelerle çeliştiği gibi iddialar yer aldı.

AKP'nin Gelmesiyle Devam Eden "Vekil Kıyağı", 21 Yılda Arşa Çıktı

2002 yılında yapılan genel seçimlerde AKP iktidara gelmiş ve milletvekili maaşları 1 milyar 100 milyon lira olarak belirlenmişti. O günden bu yana milletvekili maaşları, enflasyon oranlarına göre düzenli olarak artırılmıştı. 2022 yılının ilk altı ayında milletvekili maaşı 40 bin TL iken Temmuz 2022 zammı ile milletvekili maaşı 56 bin TL’ye yükselmişti.

2023 yılında ise milletvekili maaşı tam 73 Bin 379 TL olarak belirlendi. Bu durumda, milletvekili maaşı asgari ücretin yaklaşık 9 katı, emekli milletvekili maaşı ise asgari ücretin yaklaşık 6 katı oldu.

Millet Bahane Meclis Lokantası Şahane

Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, enflasyon ve döviz kuru artışı, milyonlarca vatandaşın hayatını zorlaştırdı. Asgari ücretli çalışanlar, emekliler, işsizler ve dar gelirliler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekerken, milletvekilleri ise yüksek maaşlarının yanında meclis lokantasında ucuza yemek yiyebiliyorlar.

Meclis lokantasının fiyat listesi, sosyal medyada sık sık gündeme geliyor. Vatandaşın ekmek bulamadığı bir dönemde, milletvekillerinin pirinç pilavına 5 TL, mevsim salatasına 5 TL, çökertmeye 28 TL, pilavlı kuzu kavurmaya 30 TL, şekerpareye 10 TL ve karışık meyve tabağına 5 TL ödediği ortaya çıkıyor12. Bu fiyatlar, dışarıdaki restoranlara göre oldukça ucuz. Örneğin, Ankara’da bir restoranda pirinç pilavı 15 TL, mevsim salatası 20 TL, çökertme 50 TL, pilavlı kuzu kavurma 70 TL, şekerpare 15 TL ve karışık meyve tabağı 25 TL civarında.

Meclis lokantasındaki fiyatlara zam geldiği de haberlerde yer alıyor. Ancak bu zamlar da vatandaşın yaşadığı zamlarla kıyaslanamayacak kadar düşük. Örneğin, 2018’de kuver ücreti 1 TL iken, 2022’de 2 TL olmuştu. Bu hafta itibarıyla da kuver ücreti 3 TL oldu34. Yani kuver ücreti son beş yılda sadece 2 TL artmış oldu. Oysa aynı dönemde asgari ücret yüzde 150 arttı. Bu da milletvekillerinin yaşadığı enflasyonun vatandaştan çok daha düşük olduğunu gösterdi.

Dünyanın En Güzel Mesleği: Bir Vekil Ne Yapar?

Özellikle AKP'nin başa geldiği 2002 yılından sonra TBMM'nin domine edilmesi ve siyasetin yalnızca bir network kurumu olarak karşımıza çıkmasından sonra, son yıllarda Meclis’e gelmeyen milletvekili sayısında artış gözlemlendi. Özellikle AKP milletvekilleri, Genel Kurul toplantılarına katılım konusunda sınıfta kaldı.

Erdoğan’ın dahi Meclis’e gelmeyen milletvekillerine sitem edip, “Bu sıradan bir olay değil, bu millet size hakkını helal etmez” demesine rağmen; 2022 yılında Meclis’te yapılan 120 Genel Kurul toplantısına AKP milletvekillerinin ortalama yüzde 40’ı katılmadı. Vekillik mesleğine leke süren partililer, meclis oturumlarına katılmadan maaş almayı sürdürdü.

 

Erdoğana Oy Vermemek İçin 66 Sebep milletvekilleri meclis lokantası oturuma katılmadı meclis TBMM