Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 5- İstanbul Sözleşmesi

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlattı.

Türkiye İstanbul Sözleşmesini Nasıl Kabul Etti?

Türkiye, tam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan ya da kısa adıyla "İstanbul Sözleşmesi" olan metini 11 Mayıs 2011’de imzalamış ve 14 Mart 2012’de onaylayan ilk ülke olmuştur. İstanbul Sözleşmesi olarak anıldığı için sadece Türkiye’de ya da İstanbul’da yürürlükte olan bir sözleşme olduğu düşünülse de uluslararası bir sözleşmedir. Metine çekincesiz olarak imza atan Türkiye'de sözleşme 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısında 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan sözleşmeye 45 ülke ve Avrupa Birliği imza atmıştır.

Tarafların söz konusu sözleşmenin hükümlerini etkili bir biçimde uygulamalarını sağlama amacıyla bir izleme mekanizması oluşturulmuştur. Tarafların sözleşme kapsamında vermiş oldukları taahhütler, bağımsız uzmanlar grubu GREVIO tarafından izlenmektedir.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele konusunda en kapsamlı uluslararası sözleşmedir. Geniş kapsamlı önleyici ve koruyucu tedbirlerin yanı sıra, bu tür ciddi insan hakları ihlallerine yeterli ceza adaletini sağlamaya yönelik bir dizi yükümlülüğü kapsar.

İlk Günden Beri Kadın Öteleniyor

AKP iktidar olduğu ilk günden itibaren Türk kadınını her daim öteleyen ve ötekileştiren bir tutum takınmıştır. Bu duruma örnek olarak AKP'lilerin sadece birkaç rezil cümlesini sizlere hatırlatmak istiyoruz.

“Kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek.”

Mehmet Şimşek / Dönemin Ekonomi Bakanı

“Kadın ahlaklı olsun, kürtaj yapmak zorunda kalmasın.”

Melih Gökçek / Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

"Kadının tek kariyeri annelik olmalı."

Mehmet Müezzinoğlu /Dönemin Sağlık Bakanı

“Kadınsa o da iffetli olacak. Mahrem namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak, bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak.”

Bülent Arınç /Dönemin Başbakan Yardımcısı

“Kadının fıtratında erkeğe köle olmak var”

Uğur Işılak/ Dönemin AKP Milletvekili

Tek Kişinin Tek Cümleyle Sözleşme Feshedildi

19 Mart 2021 Cuma gece yarısı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tek kişilik ve tek cümlelik kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği açıklanmıştı. Kararın ardından pek çok kadın, kadın örgütü, baro, çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partiler, yürütmenin durdurulması için tepki göstermesine rağmen bir şey değişmedi.

Bu kararının ve daha nice kararların değişmesi için iktidarın değişmesi gerekmektedir. 

 

İstanbul Sözleşmesi Recep Tayyip Erdoğan Erdoğana Oy Vermemek İçin 66 Sebep