Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 9-Hukuksuzluklar

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlatıyor.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 1-Türk İsmini Kaldırması

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 8-Gerçekleşmeyen Vaatlaer

Elbette her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de zaman zaman hukuksuzluklar yaşandı. Ancak AKP istibdadında yaşanan hukuksuzluklar eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. 

Serimizin bu bölümünde AKP istibdadı dönemindeki hukuksuzlukları genel olarak ele alıp ilerleyen zamanlarda detaylı inceleyeceğiz. 

Erdoğan'ın sık sık övündüğü devasa "adalet sarayları", AKP istibdadının cezalandırma araçlarına dönüştü. Birçok insan Erdoğan'a muhalefet ettiği için bir şekilde cezalandırıldı.

Tüm Ülke Suçlu: Cumhurbaşkanına Hakaret

Erdoğan'ın 2014'te cumhurbaşkanı olmasından sonra "cumhurbaşkanına hakaret" suçu adeta AKP istibdadının elinde bir sopa oldu. 15 Eylül 2022 itibarıyla 2014'ten bu yana söz konusu suçtan soruşturma sayısı 194 bin 142, açılan dava sayısı 44 bin 675 oldu. 

Ergenekon ve Balyoz Kumpasları

Erdoğan döneminde yaşanan en büyük hukuksuzluklar arasında şüphesiz ki Ergenekon ve Balyoz kumpasları var. Bu davalarda Erdoğan davanın "savcısı" olduğunu miting meydanlarında haykırıyordu. O sırada ise hedef gösterilen Yarbay Ali Tatar gibi isimler atılan iftiraları onurlarına yediremeyip intihar ediyordu. Nitekim bu davalarda birçok sahte delil de üretildi.

Kozmik Oda

Yine bu davalarda AKP'li Bülent Arınç'a suikast düzenleneceği iddiasıyla "Kozmik Oda" olarak bilinen Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki (STK) mühürlü odaya da girildi. Buradan çalınan kritik istihbari bilgiler yabancı basında çarşaf çarşaf yayımlandı, Türk milletinin güvenliği tehlikeye düştü. 

2010 Referandumu

2010'da yapılan referandumda 12 Eylül darbesinden kalan anayasayı değiştirme bahanesiyle, Türk yargısının Fetullahçı terör örgütü mensuplarının eline geçmesine sebep olundu. Daha sonra Erdoğan ve FETÖ arasındaki mücadelede yargı yine birçok yara aldı.

Önünü İlikleyen Danıştay Başkanı

Nitekim bu dönemin en ikonik anlarından birisi de Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün 2014 yılında Erdoğan'ın karşısında cübbesinin önünü iliklemeye çalışması oldu. 

Rahip Brunson Olayı

Bu dönemde Erdoğan birçok kez verilen mahkeme kararlarını tanımadığını, saygı duymadığını da beyan etti.

Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu iddia eden Erdoğan, Rahip Brunson olayında uzun süre ABD'yle restleşse ve hatta "Bu can bu bedende, bu fakir bu görevde olduğu sürece o teröristi alamazsınız." dese de en nihayetinde Brunson serbest kalıp ABD'ye döndü.

Habur Rezaleti

Hukukun katledildiği anlardan birisi de Habur'da kurulan çadır mahkemeleriydi. Çözüm süreci rezaleti sırasında Kandil dağı ve Mahmur Kampı'dan gelen Kürtçü terör örgütü mensubu 34 terörist Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Teröristler davul zurnayla karşılandı. Teröristler, Habur'da kurulan çadır mahkemelerinde sözde yargılandı ve sorgulama sonrası pişman olmadıklarını söylemelerine rağmen adeta Türk milletinin aklıyla alay edilircesine "etkin pişmanlık yasasından" faydalandırılarak serbest bırakıldı.

17-25 Aralık: İç Hesaplaşma

Hukuksuzluklardan bahsederken yolsuzlukları anmamak olmaz. AKP istibdadının aracılığıyla yargıyı ele geçiren Fetullahçı teröristler, bozuştukları AKP istibdadına mensup bakanların yolsuzluklarını ortaya çıkarttı. Yaşanan sürecin sonunda ne adı yolsuzluğa karışan bakanlar ne de yargıyı ele geçiren Fetullahçı teröristler hesap vermedi. Egemen Bağış'ın TBMM'de oy attığı kare konuya ilişkin en ikonik anlardan birisi oldu.

Bugüne geldiğimizde Erdoğan yargıyı tamamen kontrol altına almış durumda. AKP istibdadının hoşuna gitmeyen bir kararın yargıdan çıkması çok zor.

HSK'nın Yapısı Değişti

1982 Anayasası’na göre kurulan HSYK, 2010'daki referandumundan önce 7 asıl ve 5 yedek üyeden oluşuyordu. Adalet Bakanı kurul başkanlığı yaparken bakanlık müsteşarı da kurulun tabii üyesiydi. Diğer 5 asıl üyeyi de Cumhurbaşkanı, Yargıtay ve Danıştay’ın önerdiği üyeler arasından seçiyordu.

2010'da yapılan referandumdan sonra HSYK’nın üye sayısı 22’ye çıktı. Adalet Bakanlığı ve müsteşarı kurul üyeliğini sürdürürken, Cumhurbaşkanı’na 4 üye, Yargıtay’a 3 üye, Danıştay’a 2 üye, Türkiye Adalet Akademisi’ne 1 üyeyi seçme hakkı getirildi. Geri kalan 7 üye adli hâkim ve savcıların, 3 üye de idari hâkim ve savcıların katılacağı seçimlerle belirlendi. Böylelikle Fetullahçılar yargıda etkin bir hale geldi.

16 Nisan 2017’de oylanan Anayasa değişikliği referandumu ile kurulun adının Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değiştirilmesi yanında farklı kurumlardan tesis edilen üye yapısı sadece Cumhurbaşkanı ve TBMM ile kısıtlandı. Adalet Bakanı ve müsteşar yerini korurken, Cumhurbaşkanı birinci sınıf adli ve idari hâkim ve savcılar arasından 4 üyeyi, TBMM ise Yargıtay, Danıştay ve yükseköğretim kurumlarında görev yapan hukukçu ve avukatlar arasından 7 üyeyi seçiyor. Böylelikle yeni HSK’nın tüm üyeleri siyasi merciler tarafından belirlenir hale geldi.

Baroların Bölünmesi

Erdoğan, iktidarı boyunca sık sık Türkiye Barolar Birliği'ni hedef aldı. Hatta zaman zaman sinirlerine hakim olamadığı dahi görüldü. Barolardaki Kürtçü terör yandaşlarını bahane eden Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği'nin adından "Türkiye" adını çıkartmak bile istedi.

Baroları kontrol altına alamayan AKP istibdadı sonunda baroların bölünmesine ve 2 No'lu baroların ortaya çıkmasına sebep oldu. Tahmin edileceği gibi 2 No'lu barolara genellikle AKP istibdadına yakın avukatlar dahil oldu.

Bu durum 2 No'lu baro üyesi avukatların işlerinin kolaylaşacağı, karşı taraf avukatlarının ise zorluk çekeceği ve bağımsız yargının giderek kaybolacağı endişelerini doğurdu.

Örnekleri çoğaltmak mümkün ancak Erdoğan dönemi hukuksuzlukları tek bir dosyada saymakla bitecek gibi değil. 

Serimiz devam edecek...

erdoğan hukuksuzluk baro Ergenekon habur kozmik oda baroların bölünmesi erdoğan dönemi hukuksuzlukları erdoğana neden oy verilmez erdoğana neden oy vermemeliyiz erdoğana oy vermeme sebepleri