Erdoğan Almanya'da: Eurofighter'ı Almanya İster Versin İster Vermesin, Tek Onlar mı Var?

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Almanya'da mevkidaşı Steinmeier ile bir araya geldi. Steinmeier ile görüşmesinin ardından Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşen Erdoğan, Olaf Scholz ile basın toplantısı düzenledi.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'da Bellevue Sarayı'nda Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü. Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Türkiye ile Almanya ikili ilişkileri ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırılarının artık sonlandırılması gerektiğini ve insan hakları ihlallerine karşı tüm dünyadan gelecek tepkinin önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan ayrıca, bölgede derhal ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması gerektiğini, akan kanın durdurulmadığı her gün insanlığın kaybettiğini belirtti.

İki Lider Mutabık Kaldı

İki lider, iki devletli yapının kalıcı barışın tek çözümü olduğu konusunda aynı fikirde olduklarını ifade ederek, bölgede ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bir an önce bölgeye ulaştırılması için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı.

 

Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in dile getirdiği "Eurofighter almamıza Almanya engel oluyor" iddiasının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye 40 adet Eurofighter Typhoon Savaş Uçağı Tedarik Etmeyi Planlıyor

Erdoğan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile Basın Toplantısı Düzenliyor

Erdoğan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye'nin Eurofighter savaş uçağı talebiyle ilgili konuşan Erdoğan:

''Almanya ile savunma sanayisi işbirliğimizin engelsiz şekilde yürütülmesi müşterek menfaatimizedir. Almanya verir veya vermez, dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunların çalışmasını yaparız, temin ederiz.'' ifadelerini kullandı

Alman gazetecinin ''Almanya, Türkiye’ye savaş uçağı satar mı?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan:

''Biz sıradan bir ülke değiliz. NATO’nun en önde gelen ülkelerinden biriyiz. İlk 5’teyiz. Bize uçak satmazsanız sadece üreten siz değilsiniz. Başka yöntemleri çalışır alırız. 

İsrail ile ilgili de açıklama yapan Erdoğan: '

'Şu anda İsrail'in nükleer silahı var mı? Var ama bunu İsrail'e sorarsanız 'var' demez. Çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar. Eğer elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak, hesabını tarihe veremeyiz. Borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. İnsani ateşkesi, Almanya-Türkiye birlikte sağlayabilirsek, özellikle bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanını yakalar. Yılların rehineleri, tutsakları İsrail'in elinde. Bunu da görmemiz lazım. Bunu görmezsek haksızlık olur. Orta Doğu'da adil ve kalıcı barışın temini için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum. Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir.'' dedi.

Basın toplantısında bir gazetecinin ‘İsrail’in soykırım yaptığını neye dayandırıyorsunuz?’ sorusu üzerine Erdoğan: "İsrail hastaneleri vurmuyor mu? Vuruyor. Camileri ve Kiliseleri yok etmedi mi? Etti. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım da siz bir Hristiyan olarak niye susuyorsunuz?"  yanıtını verdi.

Türkiye'nin AB üyeliği ve vize serbestisi konusunda ise ''Türkiye 52 senedir AB kapısında bekletilmektedir. Vize serbestisi sağlanıncaya kadar vize süreçlerinin kolaylaştırılmasını ele alacağız.'' ifadelerini kullandı.

erdoğan almanya steinmeier olaf scholz eurofighter