Erdoğan: Bazı Müttefiklerimizin, PYD/YPG'yle Kurdukları Çarpık İlişkiler Var

TAKİP ET

Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında teröre ilişkin konuşan Erdoğan,  "Terörle 'amasız ve amansız mücadele' bizim kırmızı çizgimizdir. Artık tüm müttefiklerimizden bu konuda kararlı ve net bir tavır bekliyoruz." dedi ve  "Bazı müttefiklerimizin, PYD/YPG’yle kurdukları çarpık ilişki, ittifakın birlik ve bütünlüğüne zarar veriyor. Bunun makul ve mantıklı hiçbir açıklaması yok." şeklinde ekledi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

Tahıl Koridoru

"Sayın Zelenskiy girişimin devamından yana, Sayın Putin'in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz.

Taraflar (Ukrayna - Rusya) bizim arabulucu olmamızı teklif veya kabul ederlerse memnuniyetle böyle bir arabuluculuğu kabul ederiz."

'Türkiye, NATO'nun Açık Kapı Politikasını Daima Desteklemiş Bir Ülkedir'

"Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını daima desteklemiş bir ülkedir. Şimdiye kadar hiçbir ülkenin ittifaka girmesine keyfi sebeplerle engel çıkarmadık."

'İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Onaylayacak Merci TBMM'dir'

"İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini onaylayacak merci, milli iradenin temsilcisi TBMM'dir. Bizim gibi milletvekillerimiz de süreci yakından takip edecek. Meclis açıldığında inanıyorum ki süratle Meclis Başkanımızın uluslararası sözleşmelerde öne çıkaracağı sözleşme bu olacaktır." şeklinde konuşan Erdoğan, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılması eylemine ilişkin olarak ise ''İnsanların kutsallarına saldırmak fikir hürriyeti değil barbarlıktır, ilkelliktir, bir nevi terör eylemidir."

BM İnsan Hakları Konseyinde Kur'an'ı yakma eylemini kınama tasarısı ile ilgili ise ''Tasarıya ret oyu veren ülkeler, özgürlük ve insan hakları anlayışını gözden geçirmeli." şeklinde konuştu.

F-16

Erdoğan, Türkiye'nin ABD'den F16 alımı ile ilgili ''Temennimiz odur ki olumlu bir neticeyi alırız. Her zamankinden daha umutluyum." ifadelerini kullandı.

'Biz Petrol Hatlarının Açılmasından Yanayız'

Irak'tan petrol alımı ile ilgili de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Merkezi yönetimle Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklanan bir şey. Aştıkları anda biz petrol hatlarının açılmasından yanayız." şeklinde konuştu.

 

recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı nato ypg pyd isveç TBMM