Erdoğan: Bizim Esad'ı Yenmek, Yenmemek Gibi Bir Derdimiz Yok

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte ağır sözler sarf ettiği Suriye'nin kanlı diktatörü Beşar Esad'a yönelik oldukça ılımlı mesajlar verdi.

Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki. Eğer Türkiye’de muhalefet olayı böyle bir noktaya taşıyorsa bu muhalefetin hem kalitesini hem de gramını ortaya koyar" diye konuştu.

Suriye'den kaçanların ağırlıklı olarak Türkiye'ye geldiğini belirten Erdoğan, "4 milyon insanı biz ülkemizde ağırlıyoruz" dedi.

Suriye Meselesi: Siyasette Dargınlık Olmaz

"Bütün bunları ağırlarken rejimle sürekli savaş halinde olalım diye mi bunu yapıyoruz? Hayır" diyen Erdoğan, "Suriye halkıyla özellikle inanç değerleri noktasındaki bağlarımız sebebiyle bunu yapıyoruz. Bundan sonraki süreç belki çok daha hayırlı olacaktır" şeklinde konuştu.

Dış politikadaki normalleşme adımlarını "siyasetin gereği" olarak niteleyen Erdoğan, "Onun için de siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın" dedi.

Mısır'la İlişkiler

Mısır'la da ilişkileri en üst düzeye çıkarmak istediklerini belirten Erdoğan, "Çünkü Mısır halkı bizim kardeşlerimiz. Bizim Mısır halkıyla dargın olmamız mümkün değil. Onun için de bir an önce orayla da bu barışı bizim temin etmemiz gerekiyor. Suriye ile daha ileri seviyede adımları temin etmemiz gerekiyor. Bu adımları atmak suretiyle, tüm bölgede yani İslam dünyasının bizim komşularımızla olan bu bölgesinde inşallah birçok oyunu biz bozarız" ifadelerini kullandı.

Tarım Kredi İndirimleri

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde yapılan indirimlerin amacının "birilerini terbiye etmek" olduğunu söyleyen Erdoğan, "Tarım Kredi Kooperatiflerinin attığı bu adımla biz vatandaşımıza uygun fiyatlı ürünleri ulaştırırken bir yandan da birilerini terbiye ediyoruz. Şu anda Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1300-1400 marketi var. Biz şimdi Tarım Krediye diyoruz ki ‘Tarım Kredi, de ki market açmak üzere bana işte 250, 300, 400 metrekarelik bina ile gelin. Ürünü biz verelim. Sen ürün için işletme sermayesi koyma. Onu Tarım Kredi sana versin.’ Bunu niye diyoruz? Şu andaki market sayısını 1400 değil, 2 bine, 2 bin 500’e çıkaralım ve piyasayı Tarım Kredi olarak biz balanse edelim. Çünkü bizim derdimiz burada para kazanmak değil. Bizim tek derdimiz var; vatandaşımıza bir kaliteli ürün, iki ucuz ürün sunalım. Mesela et ürünleriyle ilgili bunu sadece koyun kuzuda değil, büyükbaşta da yapalım" dedi.

"Tarım Kredi Raflarında Ürün Kalmadı"

Muhalefetin bu adım karşısında "çılgına döndüğünü" öne süren Erdoğan, "‘Aldatıyorlar, kandırıyorlar, yok şöyle yok böyle’ falan filan. Ya şu anda Tarım Kredi raflarında ürün kalmadı. Yoğun bir şekilde ürün yetiştirmeye çalışıyorlar. Ben iki gün önce genel müdürle de konuştum, dedim süratle depoların sayısını da artıralım, bu depolarla da Türkiye genelinde marketlerimize ürün yetiştirmede sıkıntı yaşamayalım. Şu anda gerek bakanım gerek genel müdürümüz bu çalışmayı hızla devam ettiriyorlar. Zaten bu Tarım Kredi marketlerindeki olayla, diğer zincir marketler fiyatları hemen indirmeye başladılar, başlayacaklar. Bizim derdimiz zaten para kazanmak değil. Burada tek derdimiz piyasayı balanse etmek, vatandaşa ucuz, kaliteli ürün yetiştirmek" ifadelerini kullandı.

"Nedense Kılıçdaroğlu'ndan Korkuyorlar"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun YSK'nın elinde bile olmayan verilerin kendi ellerinde olduğuna yönelik açıklamasına ilişkin bir soruya yanıt veren Erdoğan, "Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarına inanıyor musunuz? Adamın hayatı yalan. Bir şey bildiğinden değil. Tabii bana göre, YSK Başkanı ve ekibi bunu yargıya taşımalı. Yargıya taşımak suretiyle artık bu adama bedel ödetmeli. Yeri geliyor savcılara saldırıyor, yeri geliyor hakimlere saldırıyor. Ama nedense onlar çekiniyorlar, korkuyorlar. Anayasa’yla teminat altındasınız. Anayasa’da bununla ilgili ‘Kesinlikle yargıya yönelik bu tür beyanlarda bulunulamaz’ diyor. İnşallah 2023’te milletim sandıkta buna bir kez daha dersini verecek" yorumunu yaptı.

erdoğan bizim esad yenmek yenmemek gibi bir derdimiz yok suriye mısır kılıçdaroğlu yargı korkuyorlar nedense