Erdoğan'dan Dikkat Çeken Açıklama: Rusya'dan Aldığımız Silahlar Var; Şartlar Ne Gösterir, Şu An Konuşmak Erken Olur

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın açıklaması yaptı.

Alman Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Scholz, görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasında eli kanlı Rus diktatörü Putin'e savaşı durdurma çağrısı yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Rusya'dan alınan silahlara ilişkin soruya dikkat çeken bir yanıt verdi. AKP'li Cumhurbaşkanı, "Rusya'dan aldığımız silahlar var; gelecek ne gösterir konuşmak şu an erken olur. Sayın Zelenski ve Putin ile diyaloğumuzu korumak durumundayız"  ifadelerini kullandı.


"Türk ve Alman İlişkilerinin Yoğunluğu Emsalsizdir"


AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

"Rusya-Ukrayna konusunu ağırlıklı olarak değerlendirdik. Çözüme yönelik diplomatik çabaların yürütülmesi konusunda mutabık kaldık. Kalıcı ateşkesin tesisi konusunda çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz.

Türk ve Alman ilişkilerinin yoğunluğu emsalsizdir. Yakın diyalog ve işbirliğimizi sürdürmekte kararlıyız. Almanya Türkiye'nin ihracatta ilk, ithalatta ikinci büyük ortağıdır. İkili ticaret hacmini 50 milyar dolara taşımayı hedefliyoruz.

Covid salgını sürecinde Özlem Türeci ve Uğur Şahin hem Türkiye'nin hem Almanya'nın gururu oldular.

Almanya ile bölgesel konularda yakın işbirliği içinde çalışmayı önemsiyoruz. Almanya'nın AB içinde lider konumdaki ülkelerden biri olduğu şüphesizdir. Türkiye -AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Alman dostlarımızın yapıcı desteğinin devam edeceğini umuyorum. İstanbul'daki Türk-Alman Üniversitesi bizim için ciddi sıçrama tahtasıdır."


"Boğazların Savaş Gemilerine Kapatılması Önemli Bir Katkı"


Scholz'un açıklamalarından satır başları ise şöyle: 

Montrö anlaşması uyarınca Boğazların savaş gemilerine kapatılmasının önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için teşekkür borçluyuz"

“Ekonomik işbirliği hakkında da görüştük. Yapılacak çok şey var. Sayın Cumhurbaşkanını da bazı konulara değindi somut olarak. Bazı görüşme formatları üzerinde karara vardık. Sadece Almanya Türkiye arasında değil aynı zamanda AB ile Türkiye arasında elbette enerji alanında işbirliği çok önemli. Almanya fosil enerji kaynaklarından vazgeçmeye başladı. 25 yıllık süre koydu. Elektriğimizi rüzgar enerjisiyle, yenilenebilir kaynaklardan sağlamak istiyoruz.”

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sürüyor. Yaşanan büyük acıların haberlerini alıyoruz. Saldırı konusundaki endişelerimiz konusunda hemfikiriz. En kısa zamanda ateşkesin gerekliliği konusunda hemfikiriz. Siviller için güvenli koridorların sağlanması gerekir. Putin'e artık durun diyoruz. En önemli konu silahların susması.


"Şu An Konuşmak Erken Olur"


Deutsche Welle muhabirinin "Rusya'dan silah almaya devam edecek misiniz?" sorusuna AKP'li Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi: 

"Rusya'dan aldığımız silahlar var; gelecek ne gösterir konuşmak şu an erken olur. Sayın Zelensky ve Putin ile diyaloğumuzu korumak durumundayız"

erdoğan recep Tayyip Erdoğan scholz olaf scholz rus silahları rusya putin ukrayna rusya ukrayna savaşı zelensky