Erdoğan'dan İsrail'le Normalleşme Sinyali

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

AKP'li Cumhurbaşkanı BAE ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesini örnek göstererek İsrail'le de benzer bir sürecin yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca Avrupa Birliği'nin Kavala kararına değinen AKP'li Cumhurbaşkanı bu kararları tanımadıklarını ifade etti.
 

"Avrupa Birliği'nin Kararlarını Tanımıyoruz"


Avrupa Birliği’nin icra komitesi olarak adlandırılan Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilgili olarak Türkiye'ye ihlal cezası verdiğini ifade etti. Selahattin Demirtaş ile ilgili de benzer karar alabileceğini söyledi. Yorumunuz, değerlendirmeniz ne olur?

Buna yorum yapmaya gerek yok ki. Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunları kaç kez açıkladık. İster anlasınlar ister anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş olduğu kararın üzerinde biz, Avrupa Birliği kararı tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar.
 

Seçim Yasası


Siyasi partiler ve seçim yasası ile yeni anayasa çalışmalarınız uzunca bir süredir devam ediyor. Özellikle seçim yasasında seçim barajı da dahil olmak üzere birçok konuda İttifak ortağınız MHP ile anlaştığınız söylenmişti. Ne zaman kamuoyuna açıklanacak noktaya gelir?

Bununla ilgili Cumhur İttifakı olarak yapılmış bir çalışma var. Bu çalışmaya bizim taraftan Hayati Bey riyasetinde bir ekip, MHP tarafından da Feti Bey riyasetinde bir ekip katıldı. Bu çalışmaların neticesini paylaşıp adımı atacağız. Mevcut durumu inşallah daha adil bir konuma getireceğiz.
 

Rusya-Ukrayna Gerginliği


Rusya ve Ukrayna gerginliğiyle ilgili bir soru yöneltmek istiyorum. ABD, bir taraftan istihbarat örgütlerinin açıklamalarıyla Rusya’nın gelecek yıl başına kadar Ukrayna’yı vuracağını söylüyor. Bu yönde haberler çıktı. Diğer taraftan da Biden ve Putin’in bir sanal zirvede bu konuları konuşmak üzere bir araya geleceği açıklandı. Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasındaki arabuluculuk girişimi devam ediyor. Tüm bu gelişmeler bölgesel, küresel dengeleri nasıl etkiler?

Ukrayna ve yakın çevresindeki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürüyoruz. Temennimiz, gerilimin daha fazla artmaması ve bölgede istikrarın korunmasıdır. Rusya ile Ukrayna arasında son haftalarda yükselen gerilimi düşürmek ve bir diyalog kanalı tesis etmek amacıyla elimizden gelen desteği vermeye hazırız. İki tarafın rızasıyla kolaylaştırıcılık, arabuluculuk veya arzu edilecek herhangi bir formatta destek sunabiliriz. Elbette bölgenin barışı için üzerimize düşeni çekinmeden yaparız.
 

İsrail'le Normalleşme Sinyali


Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni bir dönem başladı. Abu Dabi Veliaht Prensi'nin Türkiye’ye gelişiyle bir dizi önemli anlaşma imzalandı. Buna benzer bir süreç İsrail ve Mısır’la da devam ettirebilir mi, başlatılabilir mi?

Abu Dabi yönetimiyle, böyle bir talep, teklif geldiği için tabi ki biz de bu işi memnuniyetle kabullendik ve görüşmeleri istihbaratımızı, Dışişleri Bakanımızı göndermek suretiyle kademe kademe yürüttük. Burada şimdi de yine Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ilgili ilişkilerde aktif rol oynayacaklar. Böyle bir süreç İsrail’le ilgili de niye olmasın? Çünkü biz bir barış dünyası içerisinde, barışın egemenliği için çalışıyoruz ve bölge barışı için de bunu isabetli buluruz, hayırlı buluruz. Geçmişte benim İsrail ile görüşmelerim oldu. Fakat İsrail’in bu noktada, bölgede Filistin politikası üzerinde daha hassas davranması gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üzerinde hassas davranması gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüğümüz anda biz de elimizden geleni yaparız, adımlarımızı da atarız.
 

İsrail Bizim Hassas Olduğumuz Konuları Biliyor


Karşılıklı büyükelçilerin tekrar görevlendirilmesi de söz konusu olabilir mi?

Bunların hepsi olur. Bizim hassas olduklarımız nelerdir bunu zaten İsrail tarafı biliyor. Biz de İsrail’in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayısıyla bu hassasiyetlerden hareketle işi çözeriz.

 

erdoğan israil kavala demirtaş mısır bae