Erdoğan'dan İsveç'in NATO Başvurusuna İlişkin Dikkat Çekici Açıklamalar

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gölcük Tersane Komutanlığı'nda konuştu.

Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni'nde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin IŞİD'le göğüs göğüse mücadele ettiği günlerde dahi iftiralara uğradığını söyledi.

IŞİD'in Türkiye'yi roket saldırılarıyla hedef aldığı sırada Patriot hava savunma sistemlerinin götürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, "Bize parayla verilmeyen silahlar, DEAŞ'la mücadele adı altında eli kanlı terör örgütlerine on tırlarla aktarıldı" dedi.
 
"Terörizmle ve düzensiz göçle mücadelenin en ön safında yer alan Türkiye, güney sınırı boyunca bir terör koridoru marifetiyle kuşatılmak istendi. 15 Temmuz gecesi demokrasimize kasteden, 251 evladımızı şehit eden FETÖ'cü alçaklar, komşularımızdan başlayarak birçok Avrupa ülkesi tarafından korundu, kollandı" diyen Erdoğan, "Vatandaşlarımıza vize konusunda olmadık engeller çıkaran bu devletler; demokrasi ve halk düşmanlarını sorgusuz sualsiz bağırlarına bastı" diye konuştu.

"Türkiye 40 Yıldır Müttefiklerinden Beklediği Desteği Görememiştir"

İsim vermeden İsveç'i Kürtçü teröre destek vermekle suçlayan Erdoğan, "Bugün Türkiye'nin NATO'nun güvenliğine yaptığı katkılardan övgüyle bahsedenler, düne kadar Libya'da, Suriye'de attığımız attığımız adımlar dolayısıyla ülkemizi acımasızca eleştiriyorlardı" ifadelerini kullandı.

Tarihi bir değerlendirme yaparak "Türkiye ne savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde, ne meşru sınır ötesi harekatlarında, ne 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği görememiştir" diyen Erdoğan, "Destek ve katkı bir yana; ülkemiz çoğu zaman gizli-açık yaptırımlara, ambargolara, tehdit ve baskılara, şantajlara maruz bırakılmıştır" şeklinde konuştu.

"İsveç'in Bize Yaptırımlarını Hiçbir Şekilde Bir Kenara Koyamayız"

Türkiye'nin çifte standardı iliklerine kadar yaşadığını belirten Erdoğan, bu tutumun ısrarla sürdürüldüğünü vurguladığı açıklamasında "NATO'da ve üyesi olduğumuz diğer uluslararası kuruluşlarda oynadığımız hayati rol apaçık ortadayken, kimi müttefiklerimizle hala yaptırımların kaldırılmasını konuşuyor, özellikle İsveç'in şu anda bize karşı yaptırım uygulamasını hiçbir şekilde bir kenara koyamayız. Bunların makul bir izahı yoktur. İttifak dayanışmasının en üst düzeyde tutulması gereken bir dönemde ipe un serme politikasından vazgeçilmeli; terörle mücadelede destek ve yaptırımlar başta olmak üzere, Türkiye'nin haklı beklentileri karşılanmalıdır. NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak, milli güvenliğimize dair hususlarda; ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz. Temel güvenlik hassasiyetinin gözetilmediği bir genişleme politikasının ne bize ne NATO'ya hayrının dokunmayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya Girişini Onaylamak İçin Talepleri Sızdırıldı

erdoğan isveç finlandiya nato başvurusuna ilişkin dikkat çekici açıklamalar