Erdoğan İİT Zirvesi'nde Esad ile Aynı Karede Yer Aldı: İkili Görüşme Gerçekleşir Mi?

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, zirve öncesi çekilen toplu fotoğrafta Beşar Esad ile aynı karede yer aldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ‘’8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'’ne katıldı. 

Zirvede,  Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Zirve'de konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından önce çıkan başlıklar şu şekilde:

'Sessizliğe Bürünmeleri Utanç Vericidir'

"İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistin'de süregelen katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Hastanelerin, okulların, mülteci kamplarının bombalandığı, sivillerin katledildiği, tarihte eşi benzeri görülmemiş barbarlıkla karşı karşıyayız. Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır."

'Gerekli Gayreti Göstermeye Hazırız'

 "Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgede normalleşme çabaları akim kalmaya mahkumdur. Tesis edilecek barışın korunması için garantörlük dahil gerekli gayreti göstermeye hazırız." 

'Bir Fon Kurulması Gerektiğine İnanıyoruz'

"Hastaneler başta olmak üzere acil ihtiyaç içindeki yerlere akaryakıt ulaştırılması hayati önemdedir. Gazze'nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz" 

Erdoğan, Esad ile Görüşür Mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşme olasılığı da zirvede merak uyandıran konular arasında yer alıyor. 

Zirve öncesinde çekilen toplu fotoğrafta ikilinin aynı karede bulunması ise görüşme konusunu gündeme getirdi.

Esad, geçtiğimiz ağustos ayında Sky News Arabia kanalına verdiği söyleşide “Görüşme Erdoğan'ın koşulları altında olamaz” demişti.

Erdoğan ise 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada “Biz Beşar Esad’la görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele, onların bize yaklaşım tarzı. Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz” demişti.

recep Tayyip Erdoğan beşar esad türkiye suriye arap ligi islam işbilriği teşkilatı