Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Görüştü

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in görüşmesi sona erdi. İkili, görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüştü.  3 saat süren görüşmenin ardından iki lider, heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ortak basın açıklaması düzenlendi. 

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında Erdoğan, Kırım konusunda önemli mesajlar vererek "Kırım'ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik. Ukrayna'nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu'nu desteklediğimizi belirttik Konut projesiyle ilgili olarak az önce ilk somut adımı attık."

Erdoğan'ın satırbaşları şöyle oldu: 

"Ukrayna Devlet Başkanı'nı ülkemizde ziyaret etmekten büyük bahtiyarlık duyuyorum. Konsey Toplantısı vesilesiyle yayınladığımız ortak bildiride de yayınlandığı üzere stratejik ortaklığımızı daha da tahkim ettik. İkili ilişkilerimizi etraflıca ele aldık. Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir biçimde savunduk.

Karadeniz'in bir huzur ve barış denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir. Ortak coğrafyamızda gerilimin artmasını arzu etmiyoruz. Bu minvalde Ukrayna'nın doğusundaki durum ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Mevcut krizin barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Endişe verici gerilimin son bulmasını diliyoruz. Gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Misyonun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevini yerine getirmesini önemsiyoruz. Gerekli şartların sağlanması ve gözlemcilerin can güvenliklerinin temini zaruridir.

İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı girişim değildir. Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici tırmanmanın bir an evvel son bulmasını, ateşkesin sürmesini ve ihtilafın Minsk Anlaşması temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. Türkiye ve Ukrayna vatandaşları pasaportsuz, kimlikle birbirinin ülkelerini ziyaret edebiliyor.

Müzakerelerine devam ettiğimiz serbest ticaret anlaşmasını da en kısa zamanda imzalayarak 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize hızlı bir şekilde ulaşacağımıza inanıyorum. Ticaret hacmimizin salgından asgari ölçüde etkilenmesi, ikili ticaretimizin oturduğu sağlam temellerin ekonomilerimizin karşılıklı olarak birbirini tamamladığını göstermektedir."

Ukrayna Başbakanı Zelenskiy'in satırbaşları ise şöyle oldu: 

"Bugün imzaladığımız tüm anlaşmaların başarılı olacağına inanıyorum. 

Türkiye'nın tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim. Türkiye'nin egemenliğimizin yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği önemli. Ticaret hacmimizin artması serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile mümkün olacak. 

Uçak yapımı alanındaki işbirliğimizi de ele aldık."

"UKRAYNA'DA TÜRK MAARİF VAKFI'NIN EĞİTİM FAALİYETLERİ DESTEKLENECEK"

Türkiye ve Ukrayna'nın ortak bildirisinde, terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılığın her tür ve tezahürüne karşı mücadelede iş birliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi vurgulandı.

Bildiride, sınıraşan organize suç, siber suçlar, düzensiz göç, narkotik, uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığının önlenmesi ve bastırılmasına yönelik ortak önlemlerin alınması, suçluların iadesi taleplerinin hızlıca işleme konulmasının sağlanması kararlaştırıldı.

Zelenskiy erdoğan erdoğan Zelenskiy