Erdoğan'ın Danışmanı Yasin Aktay: Kürtçe Eğitim Medreselerde Verilsin

TAKİP ET

AKP'li Yasin Aktay'ın "önerisi" tepkilere neden oldu.

Yeni Şafak'ta "Medreselerin sivilliği avantaj mı sorun mu?" başlıklı bir yazı kaleme alan AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, "Tamamen sivil inisiyatiflerle ortaya çıkan, gelişen ve çeşitlenen medreseler özellikle Cumhuriyet tarihinde yeraltına çekilerek tektipleştirici kültürel hegemonyaya karşı ciddi bir direniş hattı kurdular" dedi.

"Doğu'daki medreselerin Tevhid-i Tedrisat'ın dini eğitim üzerindeki baskısına ek olarak Kürtçe eğitim yasağına da direnen bir boyutu olduğunu" savunan Aktay, "Böylece pekâlâ Kürtçe eğitimin mümkün olabildiğini gösteren kurumsal pratiği, medreselerle halk arasında çok anlamlı bir organik ilişkinin izlenebileceği somut bir model oluşturmuştur" ifadelerini kullandı.

Diyanet "Mele"lere Kadro Verdi

İlk defa geçtiğimiz 10-12 yıl içinde Diyanet İşleri Başkanlığının "mele"lere kadro vermesiyle söz konusu "modelin kendisini yeniden üretebileceği bir ortam oluştuğunu" savunan Aktay, "Böylece medreselerin genel-geçer müfredatı ve eğitim pratikleri bir bakıma resmen tanınmış oldu" dedi.

"Ancak burada imam-hatip ve ilahiyat fakültelerinin eğitim müfredatları ve pratikleri arasında bir uyum sağlama ihtiyacı da hep orta yerde durmuştur" diyen Aktay yazısında, "Öğrenci kabul sistemi, hocaların yeterlilikleri, akreditasyonları vs. zannedildiği kadar kolay olmaz. Çünkü sivil olarak yürütülen ve halen resmi bir kabulü ve standardı olmayan sistemin topyekûn eklemlenmesi zor. Resmiyet herkese açık, şeffaf, denetlenebilir ve belli bir kalite garantisi ister. Sivil toplumla organik ilişkide bu garanti bizzat halkın takdiri ile olur ancak devlet kabulünde bunun kurallara, kriterlere bağlanması zaruridir" ifadelerine yer verdi.

akp erdoğan danışmanı yasin aktay kürtçe medrese yeni şafak